Okategoriserade

Vilken tabbe: Ny mandatställning efter miss: 144–142

sdltd2666fe-nh-jpg

Bild: Annie Lööf Centerpartiet

En röstmiss har gjort det ännu lite svårare för Alliansen att komma ikapp de rödgröna i riksdagens mandatfördelning.

Nu skiljer två mandat mellan de traditionella blocken i riksdagen – sedan det avslöjats att ett valdistrikt råkat skicka in fel resultat på valnatten.

Plötsligt på måndagskvällen ändrades de preliminära mandatsiffrorna för Centerpartiet och Sverigedemokraterna på Valmyndighetens webbplats – och avståndet mellan de traditionella blocken i riksdagen vidgades till 144 – 142.

Enligt den preliminära mandatfördelningen hade Centerpartiet på måndagseftermiddagen 31 mandat, och Sverigedemokraterna 62 mandat.

Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD. Pressekreteraren Lars Aden Lisinski på Valmyndigheten berättar att en extrainsatt matematiker skickades till myndighetens kontor för att kontrollera uppgiften.

Senare på kvällen kommer svaret: Ett valdistrikt hade skickat in felaktiga siffror. – Ett distrikt i norra Västra Götalands län blandade ihop valen och skickade in resultatet för landstingsvalet, istället för till riksdagen.

Man får anta att det är den mänskliga faktorn som har ställt till det, säger Lars Aden Lisinski till SVT Nyheter.

Skandal, -även om det nu var till SD:s favör. Man får efter detta se över hur vallen hålls och vissa är inte kompetenta till att arbeta med dessa uppgifter, det står ju helt klart. Rena amatörernas julafton alltså!

SVT

Annonser