Okategoriserade

Jonas Sjöstedt, V, – Vi kan komma att bli de stora vinnarna

sjostedt-jpg

Bild: Kommunisten Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tror att hans parti kommer bli den stora vinnaren. Och man hoppas ju innerligt att kommunisterna inte går framåt utan kraftigt bakåt. Att vi i Sverige idag har ett kommunistparti liggandes runt tio procent, det är ju skandal alltså. Ingen normalbegåvad människa röstar ju på kommunister, eller?

Efter förra valet fick Jonas Sjöstedt (V) kalla handen av Stefan Löfven – han var inte välkommen till förhandlingsbordet. Nu ser Vänsterpartiet ut att göra ett betydligt bättre val – och Sjöstedt har vice statsministerposten i sikte.

– Att ge stöd utan att vi får inflytande är inget alternativ, säger Jonas Sjöstedt. Med bara timmar kvar tills vallokalerna stänger stiger temperaturen ytterligare kring hur en regeringsbildning kommer att se ut efter valresultatet på söndagskvällen.

Jonas Sjöstedt (V) ser det inte som otroligt att han kan bli vice statsminister – eller att Vänsterpartiet får posten som tredje vice talman.

– Det är mycket möjligt att vi får en tredje vice talman om vi blir fjärde största parti men det kommer vi att berätta efter valet vem det blir i så fall.

Vem vill ni se som talman i riksdagen? – Det tycker jag är rimligt att det avgörs av valet. Blir rödgröna störst då är det naturligt att talmannen går till S.

De kommer kanske att samråda med oss men det är de som nominerar en person. Det ska följa en partiordning. Vi vill inte ha Björn Söder (SD).

Kommer du att acceptera och stötta Stefan Löfven även om du inte får sitta i regering? – Vi är beredda att sitta i en regering och att budgetförhandla men att ge stöd utan inflytande är inget alternativ.

Det finns inte. Men vi är beredda att förhandla om vi får inflytande med vår politik. Kommer du att ta rollen som vice statsminister?

– Vi är beredda att ta fullt regeringsansvar även om vi är beredda att förhandla om budget också. I det ingår att vi också är redo att ta vice statsministerposten om vi blir näst största parti i regeringen.

Mer på Expressen