Brott

Huskvarna / Jönköping: ”Folk är rädda efter brutala mordet”

Gica666

Bild: Den mördade rumänska EU-migranten ”Gica” till höger

Ett vidrigt brott och ett vidrigt symptom på hur Sverige som land mår, alltså helt åt helvete illa!

Mordet på EU-migranten 48-årige Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu har skakat Huskvarna. Samtidigt beskrivs en längre tid av trakasserier mot flera EU-migranter och en hotfull stämning som successivt byggts upp innan det hela till sist spårade ur. Mikael Good arbetar som volontär med utsatta personer.

Han har under cirka fyra års tid dokumenterat utsatta EU-medborgares situation i Huskvarna. En av de många EU-medborgare han träffat är Gica, som hittades mördad den 8 augusti. – Första gången jag träffade Gica var i september-oktober 2014. Han var snäll, precis som folk har beskrivit honom.

Han kom ensam till Sverige och jag trodde först att han var från Ukraina, då det var några stycken som kom hit därifrån ungefär samtidigt. Men sedan förstod jag att han var från en förort till den större staden Bacau i Rumänien. Han ville aldrig uppge exakt varifrån han kom, berättar Mikael Good.

Han förklarar att han i sitt jobb att dokumentera EU-medborgarnas situation har vunnit mångas förtroende. Han har också sett att de utsatts för hatattacker och trakasserier tidigare. – Det var en hatattack vid Oset 2014. Jag var där och skrev och fotograferade och fick bra kontakt med en del. Gica höll inte till där, han höll sig för sig själv.

Men det var andra EU-medborgare som uppehöll sig där, berättar Mikael Good. Han såg en vändning när det gäller hat och trakasserier mot gruppen i Huskvarna för två-tre år sedan. Han berättar hur folk skrikit åt dem och sparkat undan deras muggar där folk uppmanats lägga pengar.

Från att tidigare ha gått med på att fotograferas var det plötsligt flera som sa nej när Mikael Good plockade fram kameran. – De var rädda att bilder på dem skulle läggas upp på olika sidor på nätet och att det skulle leda till nedsättande kommentarer om dem. Redan då fanns de här grupperna i Huskvarna. EU-medborgarna var rädda för det hat som bilderna på dem skulle föra med sig.

Det finns tyvärr en dold rasism i Huskvarna, berättar Mikael Good, som själv vid ett tillfälle åkt ut till gruppen vid Oset och varnat dem när han känt till att det var problem på ingång. – Jag sa att det skulle komma folk som skulle jaga undan dem. Jag sa till dem att ringa 112 om någon skulle ge sig på dem. Men det blev aldrig något av det och sedan började våldet trappas upp.

Att en 16-årig pojke nu sitter häktad misstänkt för mord är både vidrigt och fruktansvärt, och sen att det ytterligare misstänks att två kamrater i samma åldrar som de varit med om att mörda Gica, det ger verkligen en besk smak i munnen. Jag vill verkligen veta lite om etnicitet i detta fallet då jag har mycket svårt att se fyra blonda pojkar inblandade i denna sortens grova brottslighet, utan jag tror det lutar mer åt traumatiska eller krigsskadade nyanlända.

Jnytt

1 svar »