Okategoriserade

Frida Eldebrink valde att avsluta livet på en klinik – Aktiv dödshjälp, ja eller nej?

632@60 (7)

Bild: Marianne Eldebrink till höger

Frågan om aktiv dödshjälp är kontroversiell och svår. Fler och fler åker utomlands och avslutar sina liv på självmordskliniker. Bla i Schweiz. Personligen vet jag faktiskt inte hur jag ska ställa mig till frågan. 

Marianne valde att dö: ”Det var jättefina dagar”. Sorgen och saknaden är fortfarande enorm. Men Frida Eldebrink kan ändå känna ett lugn. I somras följde hon med sin mamma till dödshjälpskliniken i Schweiz och fanns vid hennes sida när hon avslutade sitt liv.

De fyra sommarmånaderna har blivit alltmer betydelsefulla för Frida Eldebrink, 30. Maj, juni, juli och augusti är hon hemma i Sverige, har ledigt och kan umgås med familj och vänner.

Resterande månader av året spenderar basketproffset Frida Eldebrink utomlands, och har gjort så de tio senaste åren. Frankrike, Tjeckien, Spanien, USA, Ryssland och Turkiet är länderna där den svenska stjärnan har bott och spelat i olika ligor.

Nästa vecka flyttar Frida Eldebrink till ett nytt land igen. För några veckor sedan blev det offentligt att den 30-åriga svenskan förstärker Kosárlabda Sport Club i Ungern.

– De kom med ett bra erbjudande och när coachen berättade vilken roll jag ska få i laget kändes det rätt. Den ungerska ligan är på väg uppåt och det gör att det känns extra spännande att komma dit.

Frida Eldebrink är, tillsammans med sin tvillingsyster Elin, en av Sveriges mest framgångsrika basketspelare genom tiderna.

De började spela basket samtidigt, har följts åt i ett antal klubbar och har under lång tid varit två av nyckelspelarna i det svenska landslaget.

– Vi är verkligen jättetajta. Nu när vi inte spelar i samma klubb rings vi minst en gång om dagen, ibland flera.

Mer på Expressen

 
Annonser