Brott

Lugn kväll i tyska staden Chemnitz

bd3668fe-0769-462b-a60a-06490c2c0752

Bild: Tysk polis bär bort en vänsterextremist

Demonstranter samlades åter i tyska Chemnitz, tre dagar efter att upploppsliknande scener skakade Tyskland. Under torsdagen var stämningen dock relativt lugn, utan större rapporterade incidenter.

Polisen och de lokala myndigheterna hade varnat för nya demonstrationer när den regionala regeringschefen Michael Kretschmer, från kristdemokratiska CDU, skulle hålla ett så kallat medborgarsamtal i Chemnitz i östra Tyskland, där allmänheten fick ställa frågor.

De 500 som kom in i möteslokalen ställde Kretschmer mot väggen, och motsatte sig kraftigt bilden staden har fått av politiker och medierna.

Utanför lokalen samlades runt 900 högerextrema demonstranter.

De skrek enligt lokala medier ”Wir sind das Volk” (Vi är folket) och samma mediefientliga slagord, ”Lügenpresse” (lögnpressen), som under söndagens kravaller, men höll sig i övrigt lugna.

Gruppen bevakades av ett stort polisuppbåd och det rapporterades bara om ett mindre tumult, då en kvinna med antinazistiskt plakat blev verbalt attackerad. De högerextrema övergick under kvällen till att sjunga den tyska nationalsången innan man upplöste sin demonstration. Polisen betraktade dock fortsatt läget som spänt.

Det är invabdrarvåldet som gett upphov till dessa protester och demonstrationer. Upprinnelsen var en tysk man som blev knivmördad då han försökte hindra ett sexuellt övergrepp. Detta skapade ett ramaskri i Tyskland. Enligt rapporterna ska dagens manifestation dock gått lugnt till när cirka 500-1000 demonstranter dök upp.

M.S

Samhällsnytt

Annonser