Brott

Vännerna till mördade EU-migranten Gica: ”Vi är bestörta”

eae5cfc1-1711-48f9-96a7-582a10595956

Bild: EU-migranten Gica, mördad i Huskvarna

Mordet på EU-migranten Gica i Huskvarna har skapat bestörtning bland folket i Huskvarna. Fyra unga pojkar misstänks nu för delaktighet i mordet. Gica mördades på sin sovplats där han brukade sova. 

I början av augusti hittades en död man i en park i centrala Huskvarna. Händelsen uppmärksammades i media, men det fanns få uppgifter om vad som hänt eller vem mannen var.

Polisen och åklagare har varit mycket förtegna om fallet. Först en vecka efter att mannen hittades rubricerades händelsen som mord – och nu misstänks fyra tonåringar för inblandning i brottet.

Vänner och bekanta berättar nu om den mördade mannen och hans liv. Iréne Linddahl, som jobbar på Kyrkhjälpen, träffade mannen för fyra år sedan i samband med en grillfest som kyrkans nystartade verksamhet organiserade i Huskvarna.

– Han kom dit då, det var då jag såg honom första gången, säger Iréne.

5ee0dbdc-0163-49f9-9f1b-4106d3ad9122

Bild: Kyrkhjälpens Irené Lindahl

Hon berättar att hans namn var Gheorge Hortolomei-Lupu, men att alla kallade honom Gica. Han var 48 år, ursprungligen från Rumänien och kom till Sverige för drygt fyra år sedan.

Gica deltog regelbundet i Kyrkhjälpens verksamhet för hemlösa. Sista gången Iréne Linddahl träffade Gica var en vecka före hans död. Hon säger att han då inte såg ut som han gör på bilden ovan, utan att han var mager, trött och tärd.

Hon berättar att Gica mått allt sämre under de senaste månaderna. Han åt knappt, hade svårt att gå och såg mycket svag ut. – Man såg att hans ben inte var bra.

När han satt och tiggde sov han mest, säger hon. Gica sökte aldrig sjukvård. – Som person var han sån, han krävde ingenting, han var fredlig och snäll, säger Iréne Linddahl.

Mikael Good, som jobbar som volontär med utsatta personer i Huskvarna, kände också Gica. – Han var lugn och snäll, skrattade gärna, säger han.

För honom berättade Gica att han kom från en by söder om Bacau i Rumänien, att han var utbildad typograf och jobbade på ett tryckeri i hemlandet, men blev av med jobbet.

Efter det kom skilsmässan och hans liv kraschade. Som många andra sökte han sig utomlands och bodde i flera EU-länder, innan han blev kvar i Sverige.

– Han tyckte nog att folk var trevliga och att det är vackert här med utsikt över sjön och bergen, säger Mikael Good.

Aftonbladet

Annonser