Brott

Rakhmat Akilov isolerad efter attack på Kumla – riskerar dödas

akilov666

Bild: Från Fria Tider

Kumlaanstaltens högsäkerhetsdel Fenix utgörs av sammanlagt fyra avdelningar med ett fåtal fångar på varje avdelning.

De intagna är samtliga dömda för grov brottslighet och avtjänar långa fängelsestraff.

Kriminalvårdens plan är att Rakhmat Akilov, dömd till livstid för terrordådet på Drottninggatan, nu ska sättas på en av avdelningarna.

Men hittills har försöken att slussa in Akilov i gemenskapen på två olika avdelningar slutat i omedelbara misslyckanden.

Nu sitter han fortsatt isolerad, vilket han med två korta undantag har gjort sedan han anlände till Kumla den 11 juni.

Magnus Östlund, tillförordnad anstaltschef på Kumla, menar att han inte kan kommentera enskilda fall, men han säger: – Vissa är väldigt svårplacerade och det kan vara en grannlaga uppgift att hitta en lösning som fungerar.

Den tre månader långa isoleringen av Akilov är inte önskvärd.

– Huvudprincipen i all svensk kriminalvård är att de intagna ska vara i gemensamhet med ett antal andra intagna, säger Östlund och fortsätter: – Men i arbetet försöker vi förebygga våld och hot om våld. Det är ett av våra viktigaste uppdrag.

Akilov svävar alltså i direkt livsfara på Kumlabunkern, vilket visar att det han gjorde med sin lastbilsattack inte uppskattas någonstans, inte det minsta. Han kommer bli sedd som det lägsta stående som finns inne på Kumlabunkern, och han kommer att sväva i direkt livsfara under hela verkställigheten av sitt straff. En mörkare horisont än det, ja det får man leta efter men fångarna inne på Kumla har visat sin avsky för det förbannade kräket!

Mer på Expressen

Annonser