Dårskap

Nya teorierna om ”Batman-mördaren”

batmanmördaren

Bild: I röd fångdräkt den s.k Batmanmördaren James Holmes

En komplett galning, en imbecill mördare och en typisk produkt av USA och just det vapentokiga USA. Tillgången på ex. automatvapen, den är helt vansinnig, och vi ser om och om igen hur skjutningar och dödliga skolmassakrer blir till vidriga och fruktansvärda faktum.

Den amerikanske massmördaren James Holmes sköt ihjäl 12 personer på en biograf Colorado 2012. Nu har hans tidigare rättspsykiatriker William H. Reid skrivit en bok om motiven bakom det brutala dådet, skriver AP. I boken avslöjas det att Holmes kan mörda igen, om han får chansen. Det var den 20 juli 2012 som den då 24-årige James Holmes gick in på en biograf i Aurora, utanför Denver. Trettio minuter in i premiärvisningen av Batman-filmen ”The Dark Knight Rises”, öppnade den maskerade 24-åringen eld och slängde in en tårgasbomb i salongen.

Han dödade tolv personer och skadade 58. Ytterligare tolv skadades när de försökte fly masskjutningen. James Holmes dömdes senare till livstids fängelse. Rättspsykiatrikern William H. Reid som utredde Holmes mentala hälsa inför rättegången har nu skrivit en bok om ”Batman-mördaren”. Boken “A Dark Night in Aurora: Inside James Holmes and the Colorado Mass Shootings” baseras på 24 timmars intervjuer två år efter dådet, samt över 80 000 sidor med dokumentation från rätten.

Reid berättar Holmes historia från barndomen fram till attacken och försöker gå till botten med vad som fick honom att döda. Han listar flera olika faktorer i en intervju med AP. Bland annat nämner han Holmes mentala tillstånd. Rättspsykiatrikerna ansåg att mördaren led av en psykisk störning när brottet begicks. Holmes nekade till dådet med hänvisning till sin psykiska ohälsa, men han ansågs enligt delstatens regler tillräckligt frisk för att vara medveten om sina handlingar.

Mer på Expessen

Annonser