Brott

Efter burkaförbudet i Danmark: Miljonär säger att han betalar kvinnornas böter

rachidnekkaz

Bild: Rachid Nekkaz

I Danmark har nu det omtalade maskeringsförbudet trätt i kraft, och polisen skrev ut 1000 danska kronor direkt till en kvinna vid en demonstration i Köpenhamn. Nu kommer uppgifter om att en märklig miljonär, Rachid Nekkaz, har gått ut i media och lovar att betala alla kvinnors böter. Lite oklart ifall han är någon slags Christiania-dåre eller någon haschtomte sittandes i cannabisdimman, och som vill bli exponerad i media, kosta vad det kosta vill. Alltid vid sådana här tillställningar så dyker de upp, dessa miljonärer. Vad vill de, vad är deras agenda?

I lördags blev en 29-årig kvinna den första personen att bötfällas efter Danmarks nya förbud mot burka och niqab. Men böterna kommer hon inte att betala själv. Den förmögne fransk-algeriske mannen Rachid Nekkaz står för kostnaden. Det var för knappt en vecka sedan som förbudet att täcka ansiktet på offentliga platser i Danmark trädde i kraft. I lördags bötfälldes den första personen. Det var en kvinna i 30-årsåldern som bar en niqab i ett shoppingcentrum i Danmark. 

Kvinnan fick en bot på 1 000 danska kronor vilket är omkring 1 400 svenska kronor. Men boten kommer hon inte behöva betala själv. Det är nämligen den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekkaz som kommer stå för den kostnaden. Han har gått ut med att han kommer att betala alla böter som kvinnor i Danmark kommer att få för att de bär burka eller niqab.

– Jag kommer att vara i Köpenhamn den 11 september för att betala alla böter och det kommer jag att göra varje månad. Även om jag själv är emot niqab så kommer jag alltid att försvara mänskliga rättigheter världen över. Friheten att bära en niqab liksom friheten att inte bära en hijab, säger Rachid Nekkaz.

Det här är inte första gången Rachid Nekkaz har gjort detta. Redan 2016 rapporterade The Washington Post om hur han efter Frankrikes burka- och niqabförbud betalade över tusen böter bara i Frankrike.

SVT

Annonser