Flyktingkrisen

Centerpartiet vill utöka anhöriginvandringen: ”Fler än den närmaste familjen”

Bild: Centerns partiledare Annie Lööf

SVERIGE Om Centerpartiet får sin vilja igenom efter valet kommer fler anhöriga till invandrare kunna komma till Sverige och få uppehållstillstånd. I söndags kom Migrationsverkets senaste prognos för invandringen under kommande år.

Där framgår det att man förväntar sig att 181 000 personer kommer att söka uppehållstillstånd som anhöriga i Sverige under perioden 2018–2021.

Men om Centerpartiet får bestämma blir det troligen mer än så. På Twitter ställer en som kallar sig Greta Andersson en fråga till Centerpartiet om huruvida partiet vill förlänga den tillfälliga, striktare lagen om invandring eller om man vill återgå till vad som gällde tidigare, inklusive permanenta uppehållstillstånd.

”Nej vi vill inte att den tillfälliga lagen ska bli permanent, vi vill istället göra en ny, bred, långsiktig migrationsöverenskommelse efter valet”, svarar partiets officiella konto.

Centerpartiet får då följdfrågan om man vill utvidga reglerna kring anhöriginvandring så att man ska kunna ta hit fler än den närmaste familjen (make, maka, registrerad partner eller sambo samt ens barn under 18 år).

Svaret blir ja: ”Som du kan läsa så är den närmaste familjen de som har bott i samma hushåll tidigare. Ja, vi vill att anhöriginvandring ska gälla fler än den närmaste familjen. Detta underlättar också för exempelvis HBTQ-flyktingar som inte kunnat leva med sin partner tidigare.”

Mer på Nyheter Idag

Annonser