Dårskap

Fyra medlemmar ur Pussy Riot gripna av rysk polis igen

pussyriot

Bild: Medlemmar ur Pussy Riot

Vilka är dem? Vad vill dem? Och var kommer de ifrån? Ja tre frågor som kräver svar. Fyra medlemmar i Pussy Riot greps idag av polis på order från ryska staten efter ha avtjänat fängelsestraffet. Lite taskigt och hårt kan man ju minst sagt tycka. Att gripa dem när de frisläppts ur fängelset. Vad satt de där för? Ytterligare en fråga. Hur står de politiskt, för de är väl knappast pro-Putin, eller? Är de inte bara exhibitionister med för mycket fritid, eller är det konst? För konstigt verkar det.

Pussy Riot // photo by David Brendan Hall

Bild: En sjungande medlem ur Pussy Riot

Jag tror de är åt anarkismen, syndikalismen och i vart fall åt det extrema vänsterhållet. Vill ogärna säga kommunister, men tanken finns ju där. Att det också är frågan om en mer radikal och nästan militant feminism, ja det tror jag.

pussyriot3

Bild: Ockupanter ur Pussy Riot 

Pussy Riot är i alla fall ett punkband, ett konstnärskollektiv och ett performance art-kollektiv med tyngd på feminism.

Putin hatar dem, och de hatar Putin och det är ett flertal gånger som de dömts till fängelse och då till ganska hårda straff.

De tog ju sin tillflykt till Sverige för ett tag sedan men verkar alltså ha hamnat i skottlinjen igen med ryska myndigheter.

”” Fyra medlemmar i Pussy Riot greps tidigare i juli efter att sprungit in på planen under finalen i fotbolls-VM. På måndagen släpptes de fyra aktivisterna Veronika Nikulsjina, Olga Kuratjeva, Olga Pachtusova och Pjotr Verzilov efter att avtjänat sitt straff på 15 dagar – för att genast bli gripna av polis igen.”Precis vid utgången till häktet anklagade de oss för att bryta mot 20.2 lagen (om publika sammankomster). De sa ingenting, de bara satte oss i en skåpbil och körde i väg,” säger Olga Pachtusova i en video på Twitter. Även Pjotr Verzilov har uppdaterat allmänheten om händelseförloppet i sociala medier och meddelar att de fyra kommer att vara fortsatt gripna under natten. Efter aktionen under VM-finalen är de fyra medlemmarna i Pussy Riot även förbjudna att besöka sportevenemang i tre år framöver. ””

Wikipedia

Folkets Nyheter

Annonser