Okategoriserade

SD-stöd ökar bland invandrare – En helt naturlig utveckling

jimmieåkesson

Bild: SD:s partiledare Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna är långt ifrån bara ett parti för människor med svensk bakgrund – även många med invandrarbakgrund sympatiserar med SD. Orsakerna kan vara flera, enligt en expert – men den största förklaringen är missnöje med just invandringspolitiken.

Jag ser det som en helt normal utveckling då de ser att SD inte är rasister, fascister eller annat vidrigt utan bara ett folkligt parti som vill få Sverige på fötter igen. SD har den mest pålästa, den mest kompetenta och den mest karismatiske partiledaren av dem alla. Han talar till folket och naturligtvis vill väl skötsamma invandrare också att saker och ting ska förändras och det till det bättre, varför skulle inte de tycka så?

”Man kan säga att den viktigaste förklaringen till att man stödjer Sverigedemokraterna är invandringspolitiken, men skälen till att man vill ha en mer restriktiv invandringspolitik kan variera”, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som har forskat om SD:s väljare. I SCB:s stora undersökning som publicerades den 11 juni om vilket parti du står närmast eller sympatiserar med svarar 14,7 procent av samtliga 4 632 intervjuade SD.

Man hoppas ju att alla invandrare och nysvenskar ser detta och därför röstar på SD, och på sociala medier ser man denna trenden tydligt och det är många av dem som avskyr kriminaliteten och som p.g.a den ofta får ”ta skit för det”. Alla invandrare är ju inte kriminella, långt där i från,

Bland utrikes födda är det 11,3 procent som sympatiserar med SD, och bland dem som klassas som att ha utländsk bakgrund är det 12 procent. Och stödet i grupperna har ökat sedan undersökningen i november i fjol. Anders Sannerstedt säger att saknas detaljerade studier om stödet för SD bland olika invandrargrupper, men tillägger: ”Det verkar som att det är ganska starkt bland inomeuropeiska invandrare, bland invandrare från våra grannländer och från Östeuropa.”

Mer på Dagens Industri

 

Annonser