Brott

Kvinna på flykt i Sverige – nu är hon försvunnen

försvunnenkvinna

Saudiarabien vill visa upp ett nytt ansikte med körkort för kvinnor och kamp mot korruption.

Men kvinnor berövas fortfarande sin frihet om de försöker vara självständiga.

Trebarnsmamman Aisha Al-Marzouq, 35, levde på hemlig ort i Skåne, men lurades att återvända till hemlandet. Hon greps på flygplatsen.

Sedan dess är hon försvunnen. Saudiarabien satsar hårt på en ny modern fasad. Hundratals miljardärer och mångmiljonärer greps förra året i en högprofilerad kampanj mot korruption.

Världskända artister bjuds in för att uppträda. Offentliga biosalonger öppnas – och kvinnor får ta körkort.

Men kvinnoförtrycket och förmyndarskapet lever kvar trots reformerna. Kvinnor som försöker frigöra sig sätts i förvar som regimen kallar rehabiliteringscenter.

Aisha al-Marzouq flydde med sina tre döttrar från Saudiarabien till Jemen för att senare nå Sverige.

I november 2016 beviljades hon och barnen uppehållstillstånd och flyttade till Skåne. Hon flydde hemlandet när hon höll på att förlora barnen efter en komplicerad skilsmässa.

När Aisha al-Marzouq upplevde att hela samhället var emot henne valde hon att fly. – Imamen anklagade mig för att vara frigjord och liberal.

Han ville ta barnen ifrån mig, sa hon till den arabiska tv-kanalen Rotana innan hon flydde till Sverige. Aisha al-Marzouq levde i Skåne med sina tre barn i ett år.

Hon trodde att hennes gömställe var svårt att hitta för saudiska myndigheter, men Saudiarabiens ambassadör i Stockholm, Abdulaziz bin Hamoud Al Zaid, lyckades komma i kontakt med henne.

Han lovade att om Aisha återvände hem skulle hon inte utsättas för problem. Dessutom skulle hon få behålla vårdanden om barnen. Detta enligt Aisha al-Marzouqs uppgifter.

Alltså, hur kunde hon låtas sig luras, alla vet ju vilken stenhård regim Saudiarabien har, de följer ju sharialagar där? Hon har säkerligen ”försvunnet” och lär väl aldrig hittas, inte klokt som kvinnor har det i vissa länder som ex. Iran, Sudan, Afghanistan mfl.

Mer på Expressen

Annonser