Brott

Polisen konfronterar unga i kriminella kretsar: ”Vi säger att vi tror att de kan dö snart”

mordmalmö

Malmöpolisen konfronterar unga med att upplysa dem om att i den kriminella världen i Malmö riskerar de att bli mördade, att dö helt enkelt.

Trippelmordet på Drottninggatan för en månad sedan fick polisen att tjuvstarta med en ny arbetsmetod, importerad från USA: Knacka på hos unga i kriminella kretsar och tala klarspråk.

– Vi säger rakt ut att ”vi tror att du kommer att vara död inom en snar framtid”, eller alternativt, att personen kommer att vara inblandad i en skjutning och kanske frihetsberövad för det, berättar Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Video: Håll er inne!

När de tre unga männen hade skjutits till döds utanför internetkaféet på Värnhem för en månad sedan kontaktade Malmöpolisen forskarna på universitetet i New York som tagit fram arbetsmetoden Group Violence Intervention, GVI.

”Kan vi bryta ut en del och börja arbeta med redan nu?” var frågan.

Och så blev det. GVI-arbetssättet går ut på att konfrontera personer i kriminella miljöer och visa att polisen har ögonen på dem, och samtidigt koppla in till exempel socialtjänsten och visa att det finns ett alternativ till kriminalitet, och hjälp att få.

I Malmö rör det sig om ett fåtal personer, 10- 13 stycken, som polisen anser är de som står för våldet och skjutningarna just nu.
Flera av dem har alltså de senaste veckorna haft hembesök av polisen, för att förhindra att de blir offer eller gärningsmän i nästa dödsskjutning.
Eftersom polisen bedömer att risken för hämndaktioner fortfarande är överhängande så är de här raka samtalen ett sätt att försöka förhindra att våldsspiralen fortsätter.
Annonser
%d bloggare gillar detta: