Brott

Lena Melin på Aftonbladet – Förbjud nazisterna!

lenamelin.jpg

Bild: Lena Melin på Aftonbladet

Förbjud nazisterna – allt annat är ett hån.

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har två mål. De vill ha uppmärksamhet och de vill skrämmas. I Almedalen uppnådde de båda.

Med råge.Truppen bestod av ett 40-tal personer som gapade ut det fåraktiga budskapet ”folkförrädare” så fort de fick möjlighet.

Mångfaldsparaden, som hölls för andra året i rad i Almedalen, uppges ha lockat 4 000 personer, hundra gånger så många som nazisterna.

Men tåget fick inte en bråkdel av den uppmärksamhet som de våldsbejakande idioterna fick. I opinionsmätningarna är stödet för dem så lågt att det inte går att mäta.

Det gäller även andra grupperingar till höger om Sverigedemokraterna som Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling.

De är randrörelser. En berättigad fråga är givetvis varför.

Varför fick nazisterna, ett våldsbejakande, högerextremt, antisemitiskt, förintelseförnekande, militant och pyttelitet parti, mer strålkastarljus än människor som står för det motsatta.

En förklaring är media. Vi uppmärksammar det som är avvikande. Snälla och välmenande människor är inte det.

De är, gudskelov, den stora massan. På Aftonbladet har vi regeln att vi inte skriver om nazisterna bara för att de tänker demonstrera, arrangera bokbord eller bara stå någonstans.

De måste störa, förstöra eller begå misstänka brott för att de ska uppmärksammas. En annan förklaring är att det 73 år efter andra världskrigets slut är obegripligt att det finns dem som förnekar att Förintelsen ägt rum.

Trots överväldigande dokumentation i form av skrifter, bilder och vittnesmål av människor som fortfarande lever. Det trotsar allt förstånd och är därmed närmast fascinerande.

Bara det att blanda in SD i detta visar ju på hur fel en sådan eventuell lag kan bli, hur långt är steget att sen förbjuda Sverigedemokraterna?

Det uppstår i så fall det faktum att demokratin och yttrandefriheten sätts åt sidan och vem ska ha makten att brännmärka personer eller organisationer och politiska partier?

En sådan person skulle ju liksom sitta på makten, så det förslaget hoppas jag verkligen blir skrotat för det är en mycket farlig väg att gå.

Visst, demokratin är inte vacker alla gånger, och bara det faktum att Adolf Hitler och hans NSDAP vann ett demokratiskt val och tog inte makten med våld.

Utan det var första när Hindenburg skrev på dekretet att NSDAP var valets segrare, och sen kom snabbt de odemokratiska ändringarna som gjorde Tyskland till en diktatur.

Och andra partier och politiska organisationer förbjöds, och meningsmotståndare fängslades eller avrättades.

Men det var via demokratin han, Adolf Hitler, kom till makten. Så den problematiken är så att säga lastgammal.

Men på det hela väldigt osmakligt att smyga in SD i detta resonemang som Lena Melin för här. De är inget rasistiskt,fascistiskt eller nazistiskt parti utan ett parti med kraft ifrån folket, ett folkligt parti som de snart inte längre kan dribbla eller finta bort då det kommer till regeringsbildning i september.

Men med facit i hand har de ändå lyckats i sitt uppsåt. Att synas och sprida skräck. Det beror bland annat på att de inte drar sig för att utöva våld.

Men jag tror att den viktigaste förklaringen ändå är ofattbarheten. Att människor i ett av världens mest välmående och jämställda länder känner ett så totalt utanförskap att de går in i en sekt som förnekar historien.

De nazister som närvarade under politikerveckan i Visby var både unga och gamla, män och kvinnor.

De viftade med sin tyr-runa och ställde sig på led i sin svarta klädsel. Ska man argumentera emot dem? Det går inte. Ska man förbjuda dem?

Det har en domstol i Finland gjort men de rättsvårdande myndigheterna i Sverige gör uppenbarligen bedömningen att det inte går med gällande lagar.

Det är ett hån mot demokratin att de tillåts gå omkring och gapa sitt enfaldiga budskap. Eller ändra lagarna.

Ja de är verkligen det – enfaldiga alltså, men det rör sig om en mycket liten grupp individer som aldrig någonsin kommer att bli ett hot mot rikets säkerhet, eller ens kommer få en slags politisk kometkarriär.

Det hela stupar ju just på att det är enfaldigt och inget annat. Så klart det förargar judar, homosexuella eller andra grupperingar som nazismen motarbetade i första stadiet och senare kallblodigt mördade.

Men en grupp på 150-200 man kan, och kommer aldrig, ses som någonting som kan komma i maktens korridorer för nationalsocialismen hade sina dagar, och det vet vi ju alla hur det slutade.

Aftonbladet

Annonser