Brott

”Läkaren” Wardi Sanchez fick sänkt straff i Hovrätten

Wardi Sanchez är alltså bluffläkaren som systematiskt bedrog och stal pengar från främst äldre kvinnor. Han lurade till sig drygt en miljon kronor. För pengarna köpte han dyra kläder, klockor och bilar. På fredagen dömdes han i hovrätten till sex års fängelse – en straffmildring med elva månader. Sex års fängelse är ändå att se som hårt straff och det brukar inte bli så här pass långt fängelsestraff för denna sortens brott, men det att han satte det i system och att det är så mycket pengar det ger nog vinken över varför han fick sex års fängelse.

Under de senaste två åren har Wardi Sanchez valt ut svenska kvinnor och lurat dem på pengar.

Totalt ska han lyckats bedra 70 kvinnor, enligt det ursprungliga åtalet, samtliga i övre 80-årsåldern och samtliga med någon form av funktionsnedsättning.

Många av dem kommer från Västsverige, från orter som Göteborg, Vänersborg, Svenljunga, Öckerö, Uddevalla och Torslanda.

Hur stora belopp han kommit över har inte polisen kunnat fastställa, men enligt uträkningar ska det röra sig om långt över en miljon kronor.

Sanchez har lyckats lura kvinnorna på pengar genom att ringa dem ett flertal gånger och uppge att han är läkare från en närliggande vårdinrättning.

Under samtalen ska han ha påstått att de lider en specifik sjukdom, som exempelvis cancer eller blodpropp i benet.

Han ska sedan ha meddelat att medicinen de behöver inte finns i Sverige, men att han kan ordna fram den i utbyte mot en summa pengar.

Nu blir det för Wardi Sanchez att skaka galler och på fängelserna är hans brott inte högt värderat utan sett som ett slags skambrott. Så han får nog se sig över axeln när han promenerar i fängelset. Alltid någon kanske som blir förbannad.

Vissa av kvinnorna ska han, enligt uppgifter från polisens förundersökning, ha ringt upp emot 50 gånger.

I många fall har han också begärt pengarna skyndsamt och då ringt och beställt taxi och begärt kvinnorna i fråga att sätta sig i den och snarast åka till banken och genomföra överföringen.

– Jag känner obehag när jag tänker på det. Han sa att han måste ha pengar först innan jag får tabletterna. Du måste gå till banken sa han.

Han hade en otrolig övertalningsförmåga och pratade så trovärdigt, sa en av de utsatta kvinnorna i förhör. Han döms nu alltså till fängelse i sex år – en straffmildring med elva månader.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom på flera punkter. I vissa fall frikänns Sanchez försök till grovt bedrägeri.

På andra punkter där tingsrätten dömde honom för grovt bedrägeri så döms han nu i stället för försök till grovt bedrägeri.

I de frikännande fallen får offren inget skadestånd. Rätten skriver bland annat:

Hovrätten anser att brottslighetens straffvärde är så högt att det är uteslutet med en annan påföljd än ett långt fängelsestraff. Straffvärdet är dock lägre än tingsrätten bedömt och det motsvarar – med beaktande även av att Wardi Sanchez varit häktad med restriktioner under en längre tid – enligt hovrättens bedömning fängelse i fem år.”

Man konstaterar dock att Sanchez senast 2012 dömdes för liknande bedrägeribrottslighet mot äldre, varför straffet ska bli sex års fängelse.

Wardi Sanchez har hela tiden förnekat att han begått något brott. – Han är oerhört besviken över den här domen och han förnekar de här gärningarna säger Sanchez advokat Martin Bjurenlind och fortsätter:

– Men det är skönt att hovrätten har en rimligare uppfattning om vad straffvärdet är av de här gärningarna.

Expressen

Annonser