Brott

Sverige brinner – Hur många bränder är anlagda?

skogsbränder

Bild: De senaste bränderna som blossat upp i Småland

Hur kan det komma sig när temperatur och torrhet är det samma i hela Norden, men det bara blossar upp skogsbrand efter skogsbrand i Sverige? Är inte det mer än lite märkligt? Jag tror att merparten av bränder är mordbränder, alltså någon som eldat på. Sen kan tanken gå till de som brukar vilja sätta igång kaos och oreda i samhället. Det är helt klart någon / några som vill skapa kaos och oreda, så ser jag på det hela i alla fall.

Vid 22 tiden brann det på fem platser i närheten av varandra söder om Hjorted i Västerviks kommun.

Ett 50-tal brandmän fanns på plats för att bekämpa bränderna. – Ingen av bränderna är helt under kontroll men det är lite lugnare nu.

Eftersom det är kvällsväder så vi hoppas på att få bränderna under kontroll under natten, säger säger Jakob Dahlquist, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten kommer även att få in extra personal från försvarsmakten som kommer att hjälpa till med räddningarbetet under natten och även personal från räddningstjänsten i Vimmerby och Oskarshamn finns på plats.

– De blir en viktig och bra resurs för oss för det har gått hårt åt vår personal under kvällen så vi behöver nytt blod, säger Jakob Dahlquist.

Han berättar att han även har lämnat in en begäran om att få helikopterstöd. – Men det är MSB som prioriterar och det pågår som bekant ett par andra bränder i landet.

Vid femtiden inkom det första larmet om en ny skogsbrand i närheten av Hjorted i Västerviks kommun. Strax därefter kom larm om ytterligare en brand.

Det är orterna Västrum och Getterum som är drabbade. – Det är ett åskoväder som gått över området och startat bränderna, säger Jakob Dahlquist.

Att alla bränder skulle bero på blixtnedslag, gnistor från tåg och liknande ser jag som helt omöjligt, det åskar väl  i våra grannländer också och de har järnväg, men ändå inga skogsbränder? Konstigt, man undrar vad hela detta kalaset kommer landa på i kostnader. Sinnessjukt och helt klart är det mordbrand i många av fallen.

SVT

Annonser