Brott

Pernillas barn mördades – nu rädd för mördaren

mordtheomamma

Styvpappan slog hennes son Theo, 2, i magen så att han dog. Nu släpps mannen efter att ha avtjänat fängelsestraff för mord. – Jag orkar knappt tänka på det. Min rädsla är att möta honom på stan, säger Pernilla, 31.

Pernilla har svårt att prata om den där måndagen. Ändå måste hon, säger hon. För att försöka gå vidare. Hon hade suttit på tåget hem den 12 juli 2010 när hennes dåvarande sambo ringde och sa att hennes son Theo, 2, låg livlös hemma.

– När jag klev av tåget hörde jag sirenerna, berättar Pernilla. Theo dog av inre blödningar och dödförklarades på sjukhuset.

När det blev rättegång erkände styvpappan att han slagit Theo i magen och därefter lämnat honom i sängen under flera timmar innan han ringt ambulans.

Vid tidpunkten för åtalet förnekade mannen mord men medgav misshandel, enligt advokat Anders Kihlstedt.

– Han är väldigt ledsen, sa han. Kihlstedt jobbar inte längre som advokat och avböjer att kommentera ytterligare frågor.

Mannen dömdes 2010 i Linköpings tingsrätt till tolv års fängelse för mord, grov fridskränkning och grov misshandel.

Efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff blir han nu villkorligt frigiven. – Det har jag tagit reda på. Jag orkar knappt tänka på det.

Min rädsla är att möta honom på stan. Jag blir bara skakig av tanken och vet inte hur jag skulle reagera. Jag tror att jag bara skulle stelna till, säger Pernilla.

Pernilla tog själv reda på att han hade fått skyddad identitet, något som hon gärna hade velat bli informerad om.

– Då hade jag vetat att jag inte skulle få någon information om hans frigivning.

Jag har väntat länge och har i stället på egna vägar fått söka fram information om hans permissioner och frigivning.

Jag känner att man som anhörig blir orättvist behandlad, säger Pernilla.

Brott och straff är märklig en sak som ibland lämnar en bitter eftersmak och i fall som detta så blir det uppenbart. Man vill att mördaren ska sitta längre då han tog den lilla pojkens liv, men nu har han avtjänat den konsekvens som samhället tilldelade honom och han är liksom sonad brottet rent juridiskt. Så om det kan man faktiskt inte tillägga mer.

Mer på Expressen