Brott

Skogsbränderna i Sverige rasar – Några av bränderna måste vara mordbrand

Skogsbränder rasar nu i Sverige på ett 80-tal olika platser, och man kan ju fråga sig om det verkligen helt plötsligt bara börjar brinna på ett 60-tal olika platser runt om i vårt land? Knappast troligt, så ett flertal av dessa bränder är att se som grov mordbrand, alltså ett resultat av att någon / några tänt fyr.  

Det brinner på 80 platser runt om i landet och eldningsförbud är utfärdat i nästan hela Sverige. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.

Enligt SOS Alarm pågick det vid 09.30-tiden på tisdagen mer än 80 bränder över hela landet med varierande omfattning.

Samtidigt har majoriteten av landets län eldningsförbud. Sydost om Särna i Älvdalens kommun i Dalarna brinner ett område på två gånger tre kilometer.

I området kan det finnas grovkalibrig odetonerad ammunition vid Trängslets skjutfält, vilket ledde till att personalen omedelbart fick utrymma området.

Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Släckningsarbetet vid skjutfältet pågår för fullt och läget ser ut att ha förbättrats sedan gårdagen.

– Som det ser ut nu går allt enligt plan, branden verkar inte ha spridit sig så mycket under natten och morgonen, säger Anders Attehed, presstalesperson vid Mora Brandkår.

Video: Sveriges största skogsbrand

Det brukar alltid vara någon som eldat med uppsåt att begå mordbrand i slutändan gällande dessa bränder, det är omöjligt att det helt plötsligt börjar brinna på 80 olika ställen samtidigt. 

Mer på SVT

Annonser