Brott

SÅPO – 200 nyanlända intressanta

I ett år har Migrationsverket skickat uppgifter till Säpo om alla som söker uppehållstillstånd i Sverige. Nu utreds 200 personer för hot om våld.

Målet med informationsutbytet är att tidigt hitta personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige. 

I slutet av maj hade säkerhetspolisen fått in uppgifter om 190 000 personer från Migrationsverket.

Sammanlagt har Säpo valt att fortsätta utreda 200 av de ärendena, skriver Sveriges Radio.

200 personer intressanta? Ja men utvisa dem då, här ska de inte vara och sprida sin islamism och begå brott och terrorattentat!

Uppgifterna, som skickas automatiskt, gäller till exempel namn, medborgarskap och födelsedatum.

– Fokus just nu, och framför allt med de sökandegrupper vi har, det är kontraterror-arbetet, så det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld, säger Oskar Ekblad, sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket till SR.

För att i förtid motarbeta våld och terrorattacker vore väl utvisning av suspekta individer vara ett bra sätt att arbeta på, eller? Ska man vänta så att det blir i fallet med Rakhmat Akilov och hans attack på Drottninggatan i Stockholm?

I Migrationsverkets egna utredningar av asylsökande, ställs frågor om personen gjort militärtjänst eller om den varit politiskt aktiv.

Men de automatiska kontrollerna är enligt Oskar Ekblad ett viktigt komplement.

Han tror att pålitligheten ökar, genom att det finns en andra källa som kontrollerar uppgifterna innan några bestående beslut tas.

Metro

Annonser