Brott

Knarkförsäljare fick fängelse – Sålde livsfarliga nätdroger

knark666

Två skånska män döms till fängelse för importerat, blandat och sålt narkotikaliknande preparat på nätet som inte ännu klassats.
Men de sålde även livsfarliga fentanyl-varianter. Två skånska män döms till fängelse för importerat, blandat och sålt narkotikaliknande preparat på nätet som inte ännu klassats.
Men de sålde även livsfarliga fentanyl-varianter. Männens affärsidé var att sälja droger lagligt innan dessa hunnit stoppats genom narkotikaklassning.
De hyrde källarlokal i Klippan, hade varsin enskild firma med revisor och marknadsförde och sålde olika droger öppet via webbsidor.
Den ene, 39 år idag, var mer inriktad på efterlikna narkotikaklassade läkemedel i tablettform, såsom bensodiazepiner (hade hemsidan benzoo.biz).
Den andre, 40 år, mer fokuserad på analoger av livsfarliga syntetiska opioiden Fentanyl, (starkare än heroin i vissa varianter), ofta i nässprejer (ex. hemsida thesmack.biz).
Vice’s dokumentär om missbruket av Fentanyl, en drog starkare och farligare än Heroin.

Substanserna beställde de från Kina och då styrkorna varierade, så anlitade de ett laboratorium i Spanien som analyserade innehållet.

En av männen hade även en ”testgrupp” som gav feedback på olika varuprover. Enligt honom var det ”nedgångna personer från Flashback”.

Han hade även kontakt med expert på Folkhälsomyndigheten för att veta vilka preparat som hunnit klassats.

Men vid ett par tillfällen skickade de dock iväg redan narkotikaklassad fentanyl-variant till kunder.

En var en professor i toxikologi på Karolinska Institutet, som samlar referensmaterial för nya droger i sitt labb, och lät analysera innehållet.

Det gjorde att säljaren kan dömas för narkotikabrott, även om han själv hävdar sig saknat uppsåt och inte var medveten om innehållet.

I källarlokalen som de hyrde från april 2015 fram till polisen slog till i juni 2016 hade de en förpackningsfabrik med pulverblandare, tablettpress, förpackningsmaskin och pvc-filmer med etiketter på kända läkemedelsföretag.

Vid husrannsakan hittades även 85 gram syntetisk opioid (U-47700) med en renhetsgrad på 89 procent och 234 gram av samma ämne med betydligt lägre halt.

(Små mängder fentanyl-varianter, som saltkorn i storlek, kan göra skillnad på liv och död).

Åklagaren anser männen ska dömas för grovt narkotikabrott och andra rubriceringar ”eftersom brottet avsett en särskilt stor mängd narkotika och varit av särskilt farlig eller hänsynslös art”.

Och Malmö tingsrätt anser deras bortförklaringar inte är trovärdiga.

Detta var ju väntat att de skulle dömas till fängelse, men fallet kommer säkerligen tas upp i Hovrätten.

Männen döms därför nu till fängelse tre år respektive två år och tio månader.

39-åringen döms även för innehav av störsändare mot gps-positionering och ha brutit mot lagen om handel med läkemedel sedan han postat paket med 3 486 tabletter innhållande Flunitrazolam.

Rättsprocesser pågår på flera håll i landet för att hejda spridningen av fentanyl-varianter, som ifjol ledde till fler dödsfall än av heroin.

 Drugnews

 

Annonser