Ensamkommande

Prästen Eva Glemme – ”Öppna era hem för asylsökande tonåringar”

Prästen Eva Glemme vill alltså att folk skulle öppna sina hem för asylsökande tonåringar. En fråga då, har hon några boendes hos sig i prästgården? Detta vet ju inte jag men kan till 99.9 procent våga säga – nej! Lev som du lär heter det som bekant. Inte många idag som går efter det talesättet. Tyvärr. 

Göteborgs stift och Stockholms Stadsmission vädjar till privatpersoner om att öppna sina hem för asylsökande ungdomar.

De som fyller 18 år riskerar annars att slängas ut från de kommuner där de har fått ett nätverk – och i värsta fall hamna på gatan.

Även om de i slutändan inte skulle få stanna i Sverige så är det viktigt att de har det tryggt under tiden de är här.

Att de får gå kvar i skolan, fortsätta vara med i idrottsföreningen och vara med sina vänner, säger Eva Glemme, stiftsadjunkt för migrationsfrågor i Göteborgs stift.

Ska vi först ta och skruva fast allt i golvet innan vi släpper in tonåringarna i våra hem? Jag menar de brukar ju stjäla allt som inte sitter fast i golvet? 

Göteborgs stift har gått ut med ett upprop till allmänheten med rubriken ”Har du plats för en tonåring på din soffa en tid?”

Med ljus och lykta söker man efter privatpersoner som kan tänka sig låta en ungdom bo hos sig en tid.

Det handlar om asylsökande ensamkommande ungdomar som är över 18 år och inte längre har rätt till hjälp från kommunen.

Sedan 1 juli i år får kommunerna ingen ersättning från Migrationsverket för dessa ungdomar. Samma dag en asylsökande ensamkommande fyller 18 övergår ansvaret till staten.

Mer på Dagen

 

Annonser