Dårskap

Ung iransk kvinna – Maedeh Hojabri, greps efter att hon lagt ut en dansvideo på nätet

maedeh-jpg

Bild: Maedeh Hojabri

En 18-årig kvinna i Iran grps efter att hon lagt upp en dansvideo på nätet.

Efter att 18-åriga Maedeh Hojabri gripits för att ha lagt upp en dansvideo på nätet har iranier startat en dansprotest till stöd för tonåringen.

En 18-årig iransk Instagram-profil greps för att hon lagt upp videor på när hon, utan slöja, dansar.

Men med dansen som vapen, protesterar nu människor på sociala medier i solidaritet med Maedeh Hojabri – och lägger upp videor på när de själva dansar.

Iran och dess sharialagar, shariadomstolar,  klädpolis och moralpolis är verkligen som sprunget ur stenåldern och det är med stor sorg man läser om hur Iran blivit.

Maedeh Hojabri är en tonåring som har knäckt koden till hur man blir stor på sociala medier.

Med nästan 600 000 följare var ett återkommande tema på hennes postningar videor där hon dansar och mimar. Så kallad ”dubsmash”.

Hon är ung, har inte slöja och är tatuerad. Hon rör sig rytmiskt till både persisk och västerländsk musik.

Kläderna hon bär är sådana som av iransk lag inte tillåts bäras utanför hemmet som kvinna. Dessutom är dans på offentliga platser förbjudet, skriver AP.

Förhoppningsvis går Iran mot framtiden mer civiliserat än det Iran vi har nu, men det är inget ljus vid horisonten, tyvärr.

Hojabri spelar dock in dessa videor hemma. I bakgrunden skymtas hennes sovrum. Trots det, blev hon frihetsberövad. Det var i maj i år som hon greps, skriver New York Times.

Hennes konto på Instagram stängdes då plötsligt ner. Men det var inte förrän i fredags, när statlig iransk tv sände programmet ”Fel väg”, som Hojabris fall uppmärksammades.

Programmet handlade om ungdomar och sociala medier.

En av tjejerna är blurrad, skakad, ångerfull och i tårar – och hon påstås vara Maedeh Hojabri, skriver New Times som länkar till programmet.

Mer på SVT

Wikipedia om sharia

Annonser