Brott

Postnord delar inte ut post i Seved, en nogo-zon i Malmö

I stadsdelen Seved i Malmö delar inte Postnord ut posten längre och har inte gjort de senaste sju åren, detta pga hot om våld mot Postnords brevbärare. Eftersom det inte är hundra procent kriminella boendes i Seved så drabbar det många andra som inte befattar sig med brott. 

För sju år sedan inträffade en allvarlig incident i Malmöstadsdelen Seved, som fick Postnord att stoppa all paketutlämning i området. Det handlade om arbetsmiljön för personalen, förklarar Jan Allan Eklund, produktionsområdeschef på Postnord i Malmö.

Stoppet gör att den som beställer och betalar för hemleverans ändå får hämta ut sitt paket hos sitt närmaste postombud, något som SVT Skåne var först med att berätta. Monica Hardingz har bott på Seved i 17 år och tror att Postnordchefen syftar på ett rån som inträffade för omkring sju år sedan.

– Några killar rånade en postbil på Bragegatan här intill för sju år sedan och därför anser man att det fortfarande är farligt här, säger hon.

Seved är det enda området i Malmö där paket inte delas ut av Postnord och Monica Hardingz är irriterad över att hon inte får samma service som andra, baserat på var hon bor.

I en Facebookgrupp för boende i området kritiseras beslutet. – Man blir förbannad. Postombudet ligger på torget, så det är nära, men det spelar ingen roll, beställer man och betalar för hemleverans ska man få det.

De äldre damerna i mitt hus orkar inte gå ner till ombudet utan måste be personalen där om hjälp att bära upp deras paket, säger hon. Själv har hon slutat beställa hemleverans eftersom hon vet att paketen ändå inte kommer hem till dörren.

Dessutom har vissa butiker på webben lärt sig att paketen inte kan levereras och spärrat möjligheten att välja hemleverans.

– Postnord och kommunen säger att det är farligt här men hur länge kan man skylla på ett brott som inträffade för sju år sedan? Det är hur lugnt som helst här, säger Monica Hardingz.

Det är ren skandal att Malmö har utvecklats som staden gjort, politikerna skulle ställas till svars för att de kört Sveriges största stad helt ner i botten. Socialdemokraterna är det som haft makten mestadels i Malmö, med några få undantag även Moderaterna. Man har haft Malmö som ett misslyckat experiment som gjort att staden drunknat i massinvandring, islamisering och kriminalitet.

Jan Allan Eklund på Postnord säger att det inte bara handlar om en allvarlig händelse, utan totalt tre stycken. Han vill inte gå in på vad som hänt av hänsyn till sin personal. – Jag har tagit det här beslutet med bakgrund av arbetsmiljön för min personal.

Det handlar om att hot riktats mot personalen och tre allvarliga incidenter. Vi har inte haft den här hotbilden mot personal som delar ut brev och det handlar antagligen om att paketen har ett högre värde än vanlig brevpost.

Förstår du att människor som betalar för den här tjänsten blir upprörda? Man kan ju ha olika skäl till att man väljer hemleverans av sitt paket. 

– Ja det förstår jag fullt ut, det är självklart. Det här är inget som är ristat i sten, utan beslutet omprövas löpande, men vi bedömer fortfarande att läget inte är stabilt.

Det senaste beslutet togs i mars i år i samråd med stadsdelsförvaltningen och efter att ha haft kontakt polisen. Vi måste kunna upprätthålla säkerheten för personalen.

Expressen 

Youtube

 

Annonser