Narkotika

Legalisera cannabis i Sverige – Ja eller nej?

cannabis

Hur ställer du dig på frågan om vi ska legalisera cannabis i Sverige? Och då göra som exempelvis Kanada eller Uruguay har gjort? Likaså många av USA:s delstater. Det är en mer liberal syn på cannabis i Nederländerna och Belgien.

Och även i Schweiz så rinner liberala floder genom landet. Danmark med sin fristad Christiania får nog ses som liberalt gällande innehav och bruk av cannabis. Men det är på inget vis legalt i Danmark.

Det finns idag en medicin i Sverige som är i form av ett nässpray och är mot smärtor men det är det enda som finns med cannabis sativa.

Skulle det vara ens möjligt att legalisera innehav eller bruk av narkotikan cannabis? Knappast säger jag, det kommer aldrig någonsin bli en realitet i vårt land.

Aldrig! Det är större chans att Jesus kommer nedstigandes från himlen än att cannabis någonsin blir legalt i Sverige.

De som proklamerar legalisering, vilka är dem? Vad är deras agenda och vad vill de med en legalisering? Ja knappast minska på antalet fall av schitzofreni i alla fall.

Och det då cannabisbruket ses gå hand i hand med utvecklingen av schitzofreni hos människan. Och på slutenvårdskliniker överallt i Sverige så finns bevisen på vad en legalisering skulle innebära.

För där går ju redan många kroniskt mentalt störda människor, som blivit psykiskt sjuka just av sitt bruk av cannabis.

Forskningen visar klart på förhöjd risk med mentala rubbningar vid upprepat intag av cannabis, även om knarkliberalerna kommer med annan forskning, men den flumstämplade dyngan de kommer med är det ju som tur inte många som läser än mindre förstår ett jota av.

cannabiskarta-ny-1-jpg

Bild: Delstater som legaliserat eller ska legalisera. Även i vilket syfte det ska legaliseras.

Huvudregeln är ju att narkotika inte är bra, inte särskilt roligt och bryter ner människan helt då den skapat ett behov eller psykoser med hallucinationer vilket hör till vanligheten med cannabis då den drogen är hallucinatorisk i sig själv.

Visst kan det säkerligen minska smärtor hos sjuka, det säger jag inget om men vi har ju liksom redan morfin, kodein eller mängder av andra opioider eller opiater att ta till så varför komma dragandes med cannabispreparat?

Det är lobbying på mycket hög nivå, ingenting annat. Se på Colorado i USA som var först med att legalisera, och då tänkt enbart för just sjuka patienter ex. de med starr.

Idag är hela Colorado en enda stor hög av flummiga människor, missbruk och cannabisrelaterade sjukdomar.

SVT om legaliseringen i USA

Inte blev det som de tänkt sig. Se på Californien som legaliserade, nu är det en enda haschstinkande stad, med cannabisklubbar eller barer, där man kan gå och ta sig en joint, köpa lite cannabis eller med andra ärenden gällande just cannabiset.

Det har liksom blivit som ett enda stort skämt med all ”weed” och Californien har nu sagt att de ska se över lagarna igen, för de vill inte ha det läge som de har idag.

Det blev liksom inte alls som det var tänkt. Hört det förrut? Jag trodde nog det.

Människor som använder droger ska inte straffas, kräver Världshälsoorganisationen, WHO. Allt fler länder följer uppmaningen och legaliserar eller avkriminaliserar knark. Drogdebatten är stekhet runt om i världen – men inte i Sverige. Här är frågan om en eventuell legalisering av knark stendöd. – Alla som tar upp frågan stämplas som knarkliberaler, eller till och med knarkande liberaler, säger Linda Nordlund, tidigare ordförande i Liberala Ungdomsförbundet.

Ja just så är det, som Linda Nordlund säger, det är knarkliberaler som för debatten, fast bakom en ridå som just den hon står framför.

Bättre än hur hon beskriver det kan det inte beskrivas. Liberalerna är och har alltid varit en samling märkliga individer, så är det idag också.

Finns det inget annat att gå i fronten för? Måste det vara om just narkotikan cannabis legalisering? Varför inte andra viktiga samhällsfrågor som inte enbart luktar hasch?

knarkusa

Bild: Personer hanterande just cannabisprodukter.

Knarkdebatten rasar runt om i världen. Men i Sverige är det tyst. – Det finns en idé om att man måste tala med en röst för att upprätthålla drogpolitiken. Det har funnits en självcensur. Men faktum är att man knappt utvärderat politiken. Man kriminaliserade konsumtionen, men man frågar inte vad som har hänt, säger sociologiprofessorn Ted Goldberg, som under flera decennier forskat om – och debatterat – narkotika.

Aftonbladet

SVT

Tidningen – High Times

Annonser

6 svar »

 1. De som förutspråkar, är redan inne i svängen. De har redan slutat att tänka … Sen finns det andra som försöker att dra fördel av det.

  Gilla

  • Helt rätt. Sverige skulle aldrig kunna få det som i Kanada eller Uruguay i och med Sverige har de stränga lagarna vi har. Jag minns fortfarande den resan till Köpenhamn 1982 då vi gick till Christiania, för att köpa cannabis. Det var lite spännande och vi köpte lite hasch och satte oss i en park och rökte på. Direkt kände jag att detta var nog inte så bra. Där hade man i ganska tidig ålder debuterat i drogsvängen. Hade jag haft en tidsmaskin så är det till denna punkten jag skulle rest gör att ändra det hela. Cannabis blev aldrig min grej utan jag hamnade i ett annat fack. Steget var inte så stort då man liksom redan klivit över en tröskel. 15-20 år färgades istället av droger och missbruk. Jag har idag varit helt ren i 8 år och varje dag ren är en seger för mig. Så därav min starka ståndpunkt angående knarkliberalister och cannabis.

   Gilla

   • Vad många inte känner till eller inte ens bryr sig om, är att hjärnan (som hjärta och lungor) inte är färdigutvecklad förrän vid ~25 års ålder. Vi är inte fysiskt vuxna innan dess. Tidig debut får m.a.o. oanade konsekvenser i någon grad och att man blir medveten om det är inte självklart. Lättare för omgivningen dock …

    Är själv fast i nikotinträsket sedan mycket mycket liten (&#gt;50 år). De som säger att det är lätt att sluta, har inte erfarit fysiskt beroende …

    Gillad av 1 person