Brott

Abdi Houssein högg exfrun med yxa i hämndattack

abdihoussein

Abdi Houssein, 51, lurpassade i ett trapphus, beväpnad med en yxa. När hans exhustru passerade gick han till besinningslös attack och högg henne uppemot 20 gånger.

Nu sänker hovrätten straffet till 16 års fängelse, efter att tingsrätten tidigare dömt ut 18 år.

Varför sänks hans straff till 16 års fängelse? Vad var det som var fel med 18 års fängelse? Hur i helvete resonerar rätten egentligen? Det måste ju finnas särskilda skäl för en sänkning med två år. Ser inte det alltså. Man bara sänker för sänkningens skull. Mycket märkligt. 

I början av 2018 greps, anhölls och häktades Uppsalabon Abdi Houssein, misstänkt för att ha hotat sin exfru till livet vid ett flertal tillfällen.

Under utredningen berättade kvinnan att hon hade blivit bortgift med Houssein när de båda bodde i Etiopien, men att de varit separerade i Sverige sedan fem år tillbaka.

I februari avslutades rättsfallet med att 51-åringen dömdes till dagsböter för olaga hot – och försattes på fri fot.

Då hade han kontaktförbud gentemot exhustrun, och en process som skulle ge henne ensam vårdnad om de gemensamma barnen var i gång.

Han såg det också som ett hot att hon kunde försvinna in i ett skyddat boende.

 Vi måste skärpa kontrollen på tullen så vi vet lite bättre vad för sorts människor som kommer in i Sverige, detta aber kunde vi ju verkligen varit utan, import av brottslighet är inget bra tvärtom bara kostsamt och idiotiskt!

Men under tiden i häktet hade han planerat sin hämnd. Han försattes på fri fot 2 februari. Den 5 februari köpte han en yxa på Bauhaus.

Dagen efter – den 6 februari – skred han till verket. Övervakningsbilder visar hur Abdi Houssein ställer sig på bottenplan i ett trapphus i stadsdelen Gottsunda i Uppsala, beväpnad med en röd yxa.

Där väntar han i en halvtimme innan han ser hur exhustrun – som är på väg för att hämta barnen på förskolan – kommer promenerande.

Bilderna visar hur han går ut ur trapphuset, med yxan bakom ryggen, och rusar mot kvinnan. Framför flera vittnen börjar han sedan hugga vilt mot kvinnan.

När hon skadad faller till marken fortsätter han hugga, enligt vittnesuppgifter delade han ut mellan tio och 20 hugg med yxan.

Denna trodgolyt skulle förpassas tillbaka till Etiopien omgående med löfte om att han fick sitta 16 år i Etiopiskt fängelse, där kunde han sitta och fundera på vad det var som gick snett!

Mer på Expressen

Annonser