Brott

Polisen oroar sig för gängens upptrappning av våld – skjutningarna fortgår

Bild: Efter skjutningen i Helsingborg där fyra personer sköts ner

De blodiga konfrontationerna avlöser varandra i Malmö. På två veckor har fem män mördats och polisen befarar att det kan bli fler när våldsspiralen trappas upp.

– Det rör sig om unga män som är otroligt lättkränkta och de har blivit mer provokativa, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

Mitt i eftermiddagslunken i solgasset slog mördarna till framför lekande barn och skräckslagen allmänhet. Med en serie skott träffades två män i Nydalaparken i Malmö.

En 24-åring avled, en man i 30-årsåldern skadades svårt men överlevde. Skottlossningen på tisdagseftermiddagen var bara en i raden av flera uppmärksammade dåd som har kostat fem män livet och skadat åtminstone fem andra män sedan veckan före midsommar.

Det måste till kraftiga och effektiva åtgärder för att få bort denna kriminaliteten från gatorna och torgen. Snart blir någon helt oskyldig skjuten till döds, det är bara en tidsfråga innan det händer. 

Samtliga inblandade i de senaste fallen är kända i kriminella sammanhang sedan tidigare. Mannen som mördades på tisdagen beskrivs av källor som en så kallade livsstilskriminell med inblandning i grova brott från tidig ålder.

Bland annat var han tillsammans med en anhörig misstänkt för ett dubbelmord redan i tonåren. Han var också med i den uppmärksammade kapningen av en livsmedelsbutik i centrala Malmö förra hösten.

Under natten mot onsdagen anhölls två män misstänkta för inblandning i mordet på 24-åringen. En av dem är en 23-åring som även han kopplas till en rad brott.

Bland annat figurerar han i utredningar om mord, mordförsök och kidnappning. Enligt uppgifter till Kvällsposten är mordet på Nydala en hämndaktion för den senaste tidens skjutningar och mord.

Dessa våldsamma unga män är i mycket just det, – livsfarliga. Detta p.g.a att de inte tål något som går dem emot och en förolämpning kan resultera i att man skjuts till döds och livet har inte det värde det hade bakåt i tiden. Vi har fått nya medborgare i vårt land som kommer från trakter där man värderar ett människoliv lågt och det tar de med sig hit till vårt land! 

Mer på Expressen

 

Annonser