Islam

”Salafister försöker hjärntvätta barn och unga” –

salafisternaomiabrahamovitz

Salafisterna är på frammarsch i Sverige. De har skapat parallellsamhällen där deras intoleranta värderingar styr. Radikal islam och islamism är ett hot mot det öppna samhället och på tio år har den våldsbejakande extremismen exploderat.

Det finns en mindre grupp bokstavstroende muslimer i Sverige som försöker tvinga andra att följa salafismen, en mycket sträng tolkning av islam. De har skymtats i medierna de senaste åren, bland annat i rapporteringen om moralpoliser i förorten.

Det har inte gjorts någon riktig kartläggning av de svenska salafisterna och vilken påverkan de har på det svenska samhället. Förrän nu.

På torsdagen släppte Försvarshögskolan forskningsrapporten Mellan salafism och salafistisk jihadismskriven av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp. Enligt salafisterna kan världen delas upp i rent och orent, halal och haram.

Det finns ingen tolerans för andra tolkningar av islam. Deras lära är den enda sanna. Rapporten beskriver ingående hur salafisterna har skapat enklaver i en rad svenska städer, bland annat i Göteborg, Örebro och Stockholm, där deras värderingar styr.

Det svenska samhället har inte bara gjort detta möjligt, det har hjälpt salafisterna att bygga parallella strukturer.

Med hjälp av generösa föreningsbidrag har de kunnat finansiera verksamheter som framstår som oskyldiga – som ungdomsföreningar eller koranskolor förklädda till ”läxläsning” – men vars egentliga syfte är att sprida deras hårdföra budskap.

Att bekämpa islamism och radikal islam måste ses som det primära då detta är ett överhängande problem och en akut fara!

Mer på Expressen

Annonser