Musik

Musik: Svenska band som exportsuccé, men som inte många känner till

 Sverige har via många band i metalscenen blivit en stor exportsuccé, och svenska grupper var tidigt med i att lägga grunden till den mörka och brutala sektionen kallad för black metal.

Snabbt eller tungt, med texter om Satan och helvetet och en image som djävulsdyrkare. Brittiska heavy metalgruppen Venom räknas som de tidigaste och just deras platta Black Metal satte nivån.

Danska Mercyful Fate med King Diamond som frontman, sminkad och med upp och nervända kors som tidigt gjorde sig kända var med deras platta Melissa en del av grunden.

Svenska enmansprojektet Bathory, lett av Quorthon eller hans riktiga namn – Thomas Forsberg död 2004, visade att Sverige ville vara med att forma denna grund.

Idag finns många band som turnérar världen runt och säljer massor av plattor och några av dem är Marduk, Dark Funeral, Watain och sataniska men lite mer softa Ghost.

Video: Svenska Marduk med Norrköping som bas.

Att jag är en stor fan av black metal gör ju att jag vill skriva om det. Och kanske kan få någon att bli intresserad av denna goa musiken.

För de flesta ter sig black metal som ett kompakt oljud som går i rasande tempo, med hest kraxande sångare och totalt vansinnigt.

Det tyckte även jag förr, men jag har liksom lyssnat in mig på black metal. Den största delen av black metal-scenen är grupper från främst Bergen i Norge.

Mayhem, Burzum och Gorgoroth är några av de mest kända banden. Även mer doom-aktiga är grupperna Dimmu Borgir och Satyricon.

Video: Den norska black metal-gruppen Gorgoroth.

Just nu inom black metalscenen ser jag polska Behemoth som de som leder vägen. De har just turnérat med Slayer och Lamb Of God i Nordamerika vilket gjort att många i USA fått upp ögonen för black metal.

Avslutar det hela med Venom och deras stilbildande – Black Metal.

P.S

Annonser