Brott

Malmö: Barndomsvännerna krigar mot varandra

barndomsvännerna

När det skrivs och pratas om detta, varför skrivs det inte att dessa tungt kriminella gäng består till 99 procent av invandrare eller personer med utländsk härkomst? Det är ju glasklart och fakta, bara att gå in på BRÅ:s hemsida och titta över statistik gällande brott och invandrares överrepresentation i gängkriminalitet. Inget att sticka under stolen med.

9 av 10 skjutningar i Malmö begås av gängkriminella, enligt polisen. Medan drabbade familjer sörjer det ofattbara talar kriminella om hämndaktioner. Flera av dem är barndomsvänner som vuxit upp på samma område.

Återigen sörjer familjer ihjälskjutna släktingar i Malmö. När mammor till män som skjutits samlas efter den värsta gängskjutningen i Sveriges historia råder djup sorg, chock och ett behov av att förstå hur det oförklarliga kunde ske.

Dessutom bara hundra meter från en polisstation. Dagarna efter dådet på Drottninggatan i Värnhem, där tre män mördades, talar kvinnor vars söner skadats eller ryckts ifrån dem om att Sverige inte bryr sig om deras barn.

– Det hade aldrig gått så långt om det var etniskt svenska barn som drabbades. Så länge invandrare hållit sig i miljonprogrammen och dödat varandra har det varit okej, säger en anhörig.

Skjutningen vid Värnhemstorget var ett s.k ”statement”. Lite som att tala om för både fienden och polisen – ”vi tar er var som helst och när som helst”. Ett skrämmande budskap och i och med att Sydsveriges största polisstation ligger bara hundra meter ifrån platsen för skjutningen, så begriper man det budskapet lätt. Glasklart. Därför måste polisen synas mer för att visa vem som styr i Malmö!

Återigen sörjer familjer ihjälskjutna släktingar i Malmö. När mammor till män som skjutits samlas efter den värsta gängskjutningen i Sveriges historia råder djup sorg, chock och ett behov av att förstå hur det oförklarliga kunde ske.

Dessutom bara hundra meter från en polisstation. Dagarna efter dådet på Drottninggatan i Värnhem, där tre män mördades, talar kvinnor vars söner skadats eller ryckts ifrån dem om att Sverige inte bryr sig om deras barn.

– Det hade aldrig gått så långt om det var etniskt svenska barn som drabbades. Så länge invandrare hållit sig i miljonprogrammen och dödat varandra har det varit okej, säger en anhörig.

Mer på Expressen

Annonser