Brott

Knivhögg två bröder i skånska Hörby – Åtalas för mordförsök i två fall

mordförsökhörby

Detta fall visar hur våldet allt mer tagit sig in i det svenska samhället och finns idag överallt och långt ner i åldrarna. Varför bege sig ut beväpnad med kniv, den sortens samhälle är väl inget vi vill ha? Är man beväpnad kommer risken med att begå våldsbrott och de bägge bröderna kunde ha dött då de blev allvarligt skadade.

En 18-åring från Malmötrakten åtalas för två mordförsök på Nya Torg i Hörby i början av maj. Han knivhögg två bröder, 18 och 19 år gamla, efter ett fullständigt meningslöst bråk. – Allt var onödigt tjafs från början, säger knivmannen i förhör.

Malmökillen hade åkt till Hörby med några kompisar en lördagskväll i början av maj. Den ene hade en flickvän där och hela sällskapet skulle ut och grilla.

De handlade i Hörby och var på väg till grillplatsen när de passerade Nya Torg och ett helt omotiverat bråk började med några unga män från orten. Båda parter hävdar att den andra började först med att säga ”Vad kollar du på?” när de möttes och skulle passera varandra.

Svaret blev förstås ”jag kollar väl på vad jag vill?” – och det räckte för att bråket skulle vara i gång. Den nu åtalade Malmökillen erkänner att han har knivhuggit bröderna. Men han förnekar brott. Hans inställning är att han blev utsatt för våld och försökte värja sig.

18-åringen hävdar också att han lider av posttraumatiskt stressyndrom efter att ha blivit beskjuten i 14-årsåldern. – Människor som sköt efter mig när jag var 14 år gammal, de trodde jag var min kusin och de var ute efter honom, säger han i polisförhör.

På grund av detta handikapp blev han ”illamående, kränkt, rädd samt kände obehag i situationen” i bråket med bröderna, enligt förundersökningen. Han högg med en kniv han haft med sig hemifrån. Den yngre brodern träffades i bröstet, nära hjärtat.

Storebror blev huggen i buken. ”Hoppas du överlever, jag dör”, sa 18-åringen till storebror när han låg på marken. Båda fördes i ambulans till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Läkare har konstaterat att båda knivskadorna var livshotande. 19-åringens skada läker bra men 18-åringen fick ett sår på hjärtmuskeln och kan drabbas av framtida men. I de första förhören dagarna efter knivdramat nekade Malmökillen till dådet.

När han senare bestämde sig för att erkänna de faktiska omständigheterna berättade han också vart kniven tagit vägen.

Han hade kastat upp den på ett tak när han flydde efter bråket. Polisen hittade kniven den 11 juni – den låg då kvar på taket i Hörby. Den ingår i bevisningen när målet kommer upp vid Lunds tingsrätt.

Ett brott som doftar av exotisk prägel. Att försöka rättfärdiga våldshandlingarna med att man lider av posttraumatisk stress, det är bland det dummaste jag läst om på länge. Han ska dömas till ett flerårigt fängelsestraff och inget annat, han har nästan dödat två personer, gömt undan vapnet och flytt platsen som det brukar vara i fall med grovt våld. 

Expressen

 

Annonser