Brott

Facebook-gruppen Bustedfuckboys varnar för sliskiga män

facebook

Den hemliga tjejgruppen på Facebook – ”Bustedfuckboys”, varnar för män och det kan mycket väl vara så att de som är med i gruppen begår brott – förtal.

”Jag vill varna alla för denna individ”, ”akta er för den här snubben” och ”någon som vet något om denna kille?” Så kan inläggen i Facebook-gruppen Bustedfuckboys inledas.

Över 21 000 tjejer och kvinnor är medlemmar i gruppen vars syfte är att avslöja så kallade fuckboys.

Diskussionsgrupperna på Facebook är lika många som olika. Vissa kan handla om hobbies som odling eller sport och andra om tyngre ämnen som politik.

En av de grupper som vuxit sig stor bland unga kvinnor på senaste tiden heter Bustedfuckboys. Där flödar gemenskapen och varningarna för vilka farliga, äckliga eller sliskiga män man ska akta sig för.

Detta är Facebooks baksida, och ett bevis på att Facebook som socialt media spårat ur fullständigt, och idag används till det mesta som det nog aldrig var tänkt. Det finns grupper där det görs upp knarkaffärer, grupper där det reas ut fylletaxi på helger, grupper där det varnas för polisen och mängder med sinnessjuka grupper om sex.

Standardinläggen i den hemliga gruppen pryds av en närbild på en man tillsammans med varningar, påståenden eller frågor.

Det kan handla om allt från att anklaga personen i fråga för att ha begått mord eller våldtäkter till att fråga om ens ragg chattar med andra tjejer i smyg. ”Jag vill varna alla för denna individ.

Denna man är dömd för våldtäkt på en 20-årig flicka år 2016”, står det exempelvis i ett inlägg. I ett annat står det: ”I början är han världens underbaraste och rolig och allt men det vänder rätt snabbt.

Han blev dömd för våldtäkt på 13-årig tjej. Snälla tjejer var försiktiga när det gäller honom!”

Om inte detta är olagligt så vet jag inte vad olagligt är. Det är rent brottsligt att sitta och sprida skitsnack på detta viset, helt urspårat juridiskt sett alltså. Nu lär ju gruppen stängas ner efter att den nu exponerats i media, men det finns säkerligen ett flertal av dess skitsnack-grupperna.

Efter höstens Metoo-kampanj är tanken bakom gruppen bland annat att värna om kvinnors trygghet.

”Vi som administratörer och som initiativtagare till gruppen vill kunna värna och varna kvinnor sinsemellan för diverse olika element”, skriver en av gruppens administratörer till Aftonbladets reporter.

Men ingen av administratörerna vill ställa upp på en intervju och berätta mer om tanken bakom gruppen eller hur de ställer sig till den kritik som gruppen fått.

”Vi är väldigt måna om hur vår grupp växer och hur vi framställs med tanke på att vi har alltid våra medlemmars säkerhet och integritet som prio nummer ett”, förklarar administratören.

Mer på Aftonbladet

Aftonbladet: Kan vara förtal

Annonser