Brott

Anders knuffades ner på spåret – Man dömd till rättspsykiatrisk vård

knufftunnelbanan

Rättspsykiatrisk vård blev påföljden för den man som kastade ner tiggaren Anders på tunnelbanespåren. Brottet har ett straffvärde på cirka åtta år, men då mannen bedöms vara mentalt sjuk, så blir påföljden vård. 

Det var en onsdagskväll i januari som Anders bad om pengar ombord på tunnelbanan.

Han hamnade i en ordväxling med en 36-årig man och de båda gick av på stationen Rådmansgatan.

– Jag kommer ihåg att han blev förbannad för att jag bad om pengar. Jag försöker förklara varför jag inte kan arbeta och varför jag inte har några pengar.

Han var bara förbannad. Det gick inte att resonera, har Anders sagt i Brottscentralen i Expressen TV.

Övervakningsfilm visar hur 36-åringen kastade ned Anders på tunnelbanespåret.

knuff2

– Det var bara panik. Det var bara att försöka ta sig upp, på något sätt, har Anders sagt. I samband med rättegången vid Stockholms tingsrätt bad 36-åringen Anders om ursäkt:

– Jag tycker synd om honom för att han har stött på en så misslyckad människa som mig.

36-åringen erkände själva kastet men ville att det skulle rubriceras som misshandel snarare än mordförsök.

Syftet var aldrig att Anders skulle hamna på tunnelbanespåret, menar han. Men domstolen anser att övervakningsfilmen talar sitt tydliga språk:

”NN:s inställning motsägs helt av filmen från perrongen. Av den och vittnets uppgifter framgår att Anders inte befinner sig i perrongkantens omedelbara närhet utan föses fram till kanten och kastas av NN. Det står därför klart att NN:s avsikt varit just det som sedan skedde nämligen att kasta Anders ned på spåret.””

Hur många galningar går det omkring i Sverige? Personer som om de inte tar sina mediciner blir fullkomligt galna och livsfarliga? Det är ju omöjligt att skydda sig mot dessa för man vet ju inte vem som är galen, då de ser likadana ut som alla andra. Otäckt alltså, och bra att denne man döms till vård då han kan få hjälp mot sin psykiska störning.

Mer på Expressen

 

Annonser