EU

Norge inför förbud för heltäckande slöja i klassrummet

Norge förbjuder heltäckande slöja i klassrummen. Norge förbjuder plagg som helt eller delvis täcker ansiktet i samband med undervisning, rapporterar Bergens Tidende. I framtiden blir det olagligt att bära exempelvis burka eller niqab i klassrummet, efter att en bred majoritet i stortinget röstat ja till regeringens förslag. Förbudet gäller både lärare och elever och studenter.

Underbara nyheter. Och Danmark har förbjudit på allmän plats, vad kan Sverige tänkas göra då? Antagligen ingenting, inte förrän efter valet i september då förhoppningsvis SD växt sig så stora att de får sitta med och bestämma Sveriges linje att gå.

Arbeiderpartiet, norska Socialdemokraterna, ville gå ännu längre och förbjuda heltäckande plagg i skolmiljö även utanför klassrummet.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet hoppas på ett totalförbud mot burka och niqab i det offentliga rummet. Studentkåren vid Universitetet i Bergen är kritisk mot beslutet, skriver tidningen.

– Det här är löjligt. Det är illa att se vuxna politiker slåss mot väderkvarnar, säger ordförande Håkon Randgaard Mikalsen, som anser att problemet är ”icke-existerande”.

För en vecka sedan klubbade danska folketinget ett förbud mot bland annat burka och niqab i det offentliga rummet. Lagen träder i kraft den 1 augusti.

Det börjar arta sig och se bra ut i norra Europa. Mycket att glädjas åt.

SVT

Annonser