Brott

Kidnappningsfall – Man körd under vapenhot runt södra Sverige

Man kidnappad – blev tvingad till skräckresa. I över ett dygn var mannen från Skåne fast i kidnapparnas våld. Först tvingades mannen följa med till en lägenhet i Göteborg.

Dagen därpå beordrades han under pistol- och knivhot söka lån hos internetbanker och teckna mobilabonnemang i olika butiker.

Nu döms fyra män av Halmstads tingsrätt till fängelse mellan ett år och fyra år och tre månader för att ha utfört skräckresan.

Det är anmärkningsvärt låga straff som blivit fallet här, man måste ha med i tankarna att kidnappning är en påföljd som kan ge livstids fängelse, så jag begriper inte hur tingsrätten diskuterat här, men om de inblandade är av exotisk karaktär så förstår man kanske lite då de brukar straffas lindrigare än andra. 

Den aktuella händelsen startade den 14 februari i år. Då tvingade de tre männen in mannen från Skåne i en bil utanför järnvägsstationen i Halmstad.

De följande timmarna blev som en svart mardröm för mannen. Han trodde inte att han skulle överleva.

Först fördes offret under tvång till en lägenhet i stadsdelen Andersberg i Halmstad. Därefter gick färden vidare till en lägenhet i Göteborg.

Mannen har i förhör berättat om de skräckfyllda timmarna när han tvingades tillbringa natten i den aktuella lägenheten.

Dagen därpå sattes offret på ett tåg tillbaka till Halmstad. Där skulle gärningsmännen tvinga mannen att teckna lån via sin internetbank och beställa mobilabonnemang för att komma över telefoner.

De tre männens agerande skedde hela tiden med pistol och kniv för att understryka allvaret i situationen.

Männen ska även ha hotat med att kasta in en handgranat i offrets familjs bostad, skriver Halmstads tingsrätt i ett pressmeddelande.

Kidnappningen upphörde först efter det att brottsoffret vädjat till en butiksanställd att ringa polis i samband med ett försök att teckna mobilabonnemang.

Mer på Expressen

Expressen TV om brottsstatistik

Annonser