Brott

Ta körkort? Varför, köp ett falskt på nätet

johan_viktor_kapad

Bild: Johan Viktor

För att kunna id-kapa en person behövs ofta en falsk id-handling. Enligt Johan Viktor, före detta yrkeskriminell och numera föreläsare och säkerhetskonsult, är det inte svårt att få tag i en sådan – genom darknet.

– Du behöver ladda ner några saker till din dator för att komma in på darknet. Där finns allt. Det är precis som det låter – ”dark net”.

Där kan du beställa allt från mord till kontokort, säger Johan Viktor till Nyheter24.

Darknet är krypterade nätverk där en enorm mängd gömda sajter finns, och det kan man bara nå med hjälp av speciella programvaror.

Det tar inte lång tid för Nyheter24 att hitta en sida som verkar sälja svenska körkort. Korten kostar 199 dollar, motsvarande knappt 2 000 kronor.

På bilderna ser korten ut precis som ett svenskt körkort. – Visst, och det är det som är hela grejen. Konceptet är att de levererar de här passen.

Allt går att beställa. Bara man betalar så får man det. Det är superenkelt., säger Johan Viktor.

Vad smart av Nyheter24 alltså, för de nyfikna som inte visste detta redan, ja de har lärt sig nu. Snacka om kontraproduktiv information alltså! Nyheter24 är och har alltid varit en unken nyhetsportal och den har nu sjunkit så långt ner i träsket att endast ett fåtal läser på Nyheter24 idag. Och det förstår man verkligen!

Nyheter24