Brott

Madsen flyttas till världens lyxigaste fängelse – Storströms

Den livstidsdömde mördaren Peter Madsen, som mördade svenska journalisten Kim Wall, flyttas nu till ett av världens lyxigaste fängelse – Storströms fängelse. Storströms fängelse är långt ifrån hur de vanliga anstalterna är både gällande standard och hur man behandlar de fängslade. 

Peter Madsen fälldes för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. I väntan på överklagandet har Peter Madsen flyttat till Danmarks nya superfängelse – som även kallas lyxfängelse.

I påkostade Storströms fängelse har varje cell en 22-tums tv, kylskåp, garderob och toalett. Den 25 april dömdes Peter Madsen till livstids fängelse av Köpenhamns Byret för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Peter Madsen har överklagat domen till Østre Landsret – den danska motsvarigheten till svenska hovrätten.

Därför dröjer det flera månader innan domen vinner laga kraft. I väntan på överklagandet har Madsen suttit kvar i sin häktningscell på 7-8 kvadratmeter i Vestre Fængsel där han hade restriktioner i form av brev- och besökskontroll som efter rättegångens slut har hävts.

– Han har haft stränga regler i häktet, har Madsens advokat Betina Hald Engmark tidigare sagt till DR Nyheter.

Men nu skriver danska medier att Peter Madsen flyttats till en cell i Storströms fängelse i Grundslev. Storströms fängelse är Danmarks nya superfängelse och är rejält påkostat.

Det invigdes i september 2017 och har kostat en miljard danska kronor att bygga. Det har också fått internationell uppmärksamhet för sin lyx.

Storströms fängelse är mer förknippat med fin och hög standard och sånt som meditation, yoga och ett innehåll för att behandla de dömda som sitter på fängelset. Vilket egentligen inte är något fel i sig, men att det kan irritera anhöriga till den mördade Kim Wall, ja det skulle man i så fall begripa.

Fängelset har plats för cirka 250 fångar. Enligt danska BT är varje cell 12,8 kvadratmeter stora och fångarna har tillgång till en 22-tums tv, kylskåp, två fönster, garderob och egen toalett.

Varje bo-enhet i Storströms fängelse består av fyra eller sju celler och här finns uppehållsrum och ett gemensamt kök där fångarna lagar sin egen mat eller lagar tillsammans.

Det finns verkstäder där fångarna kan arbeta med trä, metall eller färg. När arbetsdagen är över kan fångarna idrotta (spela basket eller fotboll bland annat) antingen utomhus eller i en gymnastiksal inomhus.

Gymnastiksalen pryds av en väggmålning från den berömda konstnären Karner. Samma konstnär har även dekorerat kronprinsparets bostadspalats Frederik VIII:s palats i Amalienborg.

Mer på Expressen

Länk till Expressen TV

 

 

Annonser

3 svar »

 1. Varför skall ett fängelsestraff mynna ut i en tillvaro, där miljön är i princip en belöning för utfört dåd? Det uppmuntrar bara till fler brott …

  Gilla

  • Ja, jag begriper inte tanken bakom detta. De anhöriga måste ju känna ilska över detta att Madsen mer eller mindre ska bo på lyxhotell? Han har ju dock mördat och styckat en kvinna!!

   Gilla

   • Man kan ju också undra över varför man i Danmark närmat sig den svenska modellen? De brukar vanligast kritisera den slappa och undermåliga politiken/juridiken i Sverige.

    Gillad av 1 person