Brott

Gäng organiserade sig för stenkastning mot brandmän i Uddevalla

Vid Midnatt mellan torsdagen och fredagen organiserade ett gäng i Uddevalla för att kasta sten på brandkår och räddningspersonal och man hade bland annat samlat ihop ett gäng med bildäck. De boende i området som såg var som vad i görningen hindrade gänget och de hyllas nu. Vilket de naturligtvis ska också. Sen måste polis och brandkår komma till rätta med detta beteende, vilka är de? De som kastar, och varför? Är det för att det inte finns en fritidsgård, eller?

Strax före midnatt mellan fredag och lördag kom det in ett larm från bostadsområdet Dalaberg i Uddevalla.

Polisen skriver på sin hemsida att det var ett 30-tal ungdomar, som var maskerade, som hade samlat ihop skräp och bildäck – med syfte att anlägga en brand.

Målet var, skriver polisen på hemsidan, att ”locka dit blåljuspersonal för att utsätta dem för stenkastning”. – Det skedde också förra helgen och nu i går kväll igen.

Det var samma tillvägagångssätt nu som då, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Men nu ska grannarna i området ha gripit in. Boende släckte elden med sina egna brandsläckare och någon större brand uppstod aldrig.

– Den här gången verkar det som att de boende med gemensamma krafter tröttnat och bestämt sig för att hjälpa till. Boende har sprungit ut med brandsläckare, säger Christer Fuxborg.

Detta är juridiskt sett allvarlig brottslighet, och rubriceringen skulle i värsta fall kunna bli förberedelse till mordbrand, eller förberedelse till grov skadegörelse. Det tänker nog inte ungdomarna i gängen på, anstiftan finns också och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Så helt klart är det allvarligt, det som ungdomarna sysslar med!

Ett par bangers ska ha kastats, men ingen uppges ha kommit till fysisk skada. Att de boende ingrep är något som hyllas av polisen.

– Vi måste hjälpas åt alla i samhället, det är inte bara polisens uppgift. Förhoppningsvis kan det här bli någon form av uppvaknande, att ungdomarna förstår att de nu till och med har grannarna emot sig, säger polisens presstalesperson, som på hemsidan skriver att de grannarna visade ”ett bra civilkurage”.

Under lördagskvällen kommer polisen, med stor sannolikhet, att utöka sin närvaro i Dalaberg för att motverka att detsamma sker igen.

Så klart att polisen utökar sin närvaro men man måste komma till rätta mer grundligt, de som håller på med detta måste bli upplysta om skadeverkan och även på hur allvarligt det är rent juridiskt. Man kastar helt enkelt inte sten på brandmän, ambulanser eller på poliser. För då måste det till konsekvenser och inte bara daltande för det hjälper ju föga!

Expressen

Länk till Expressen TV

 

Annonser