Europa

Flyktingkrisen i Europa – Nio migranter till drunknade utanför Turkiets kust

Minst nio migranter, sex av dem barn, rapporteras ha mist livet i vattnen utanför Turkiet. Detta sedan motorbåten de färdades i hamnade i sjönöd och sjönk i Medelhavet vid Antalyaområdet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Fem människor ska ha räddats medan en saknas. Enligt nyhetsbyrån Dogan försökte motorbåtens passagerare ta sig till Europa. Det är inte känt vilket land de kom ifrån.

Tragiskt alltså, sex drunknade barn och skulden till det har ju föräldrarna som tar med sig sina barn på dessa absolut livsfarliga båtturerna och det är nästan så att de skulle ställas inför rätta för barnens död. Massinvandringen och flyktingkrisen avtar inte utan hela tiden kommer dessa båtar, ofta kraftigt överbelastade, till några av Sydeuropas stränder. Det är rena rama dödsleken och rysk roulette. 

2015 tog sig över en miljon människor – många av dem på flykt undan konflikterna i Syren, Irak och Afghanistan – över havet från Turkiet till Grekland och EU.

Antalet anländande minskade kraftigt 2016, efter en överenskommelse med Turkiet om att migranter skulle återföras dit. Men rutten verkar på nytt ha blivit populär.

Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) hade, den sista maj, 10 948 människor försökt ta sig till Grekland via Turkiet i år. Av dem uppges totalt 35 människor ha dött.

Man kan lite förstå desperationen och längtan till fred och mer trygghet men de måste i sina hemländer bli upplysta om hur farligt det är att åka flottar eller småbåtar på Medelhavet, sen är det ju inte meningen att länderna i Sydeuropa, med kust till Medelhavet, ska vara några slags samlingsplatser för migranter, flyktingar eller asylsökande. Detta måste det också göras klart över i de länder som det åker folk ifrån.

Aftonbladet

UNHCR om båtflyktingar på Medelhavet

Om migranter och Medelhavet – ETC

 

Annonser