Brott

Video: BBC-dokumentär om Pol Pot och Röda Khmererna

En engelsk BBC-dokumentär om Röda Khmererna och det vansinniga folkmordet i Kambodja. Ett av historiens mest vansinniga och vidriga folkmord.

Röda Khmererna mördade en tredjedel av landets befolkning i rena utrotningskampanjen mellan 1976-1979 och Pol Pot var som ledare den ytterst ansvarige för folkmordet.

Folk kunde bli torterade och mördade för att de hade glasögon eller för att de kunde läsa eller skriva och människor togs i miljoner till – The Killing Fields.

Pol Pot delade in Kambodjas befolkning i två läger – ”Det nya folket” och ”det gamla folket”.

Hans perverterade avart av kommunism är bland det vidrigaste som existerat på denna jord, ändå dog Pol Pot 1998 av ålder!

Sedan Pol Pot sommaren 1997 låtit avrätta sin närmaste man Son Sen och dennes familj, greps och dömdes han under Ta Moks överseende (”broder nummer fyra”) till livstids husarrest.

Pol Pot, svårt sjuk och närapå blind, avled officiellt av en hjärtattack den 15 april 1998, dagen efter att han underrättats via radio om att han skulle lämnas ut till den amerikanskstödda regeringen för en rättegång. Kroppen brändes på en hög bildäck i hans läger i djungeln.

Ett drygt år senare fanns i princip inget kvar av Pol Pots Angkar, men de minor hans organisation placerat ut fortsätter att skörda liv i Kambodja än idag.

Youtube

Wikipedia

 

Annonser