Brott

Nätdrogs-försäljare dömda till fängelse – Flera dog av deras droger

Bild: Fredrik Jansson, 27, ett av dödsoffren

Så var det äntligen ett faktum, att säljare av nätdroger nu äntligen dömts till fängelse. Deras Fentanyl-analoger har dödat åtta personer, men nu har de fått sina straff och det blev kännbara fängelsestraff för bröderna.

De viftar med 500-lappar och poserar med gasmask. Pengarna tjänade bröderna på sin nätbutik som bland annat sålde dödsdrogen fentanyl. Nu döms de till fängelse i fyra respektive fem och ett halvt år för grovt vållande till annans död – i åtta fall.

– Det är som ett slag i ansiktet. Vad är ett liv värt i det här fallet? frågar sig Tommy Jansson, pappa till Fredrik som dog av drogen. Från en lägenhet i Östberga bedrev bröderna sin nätbutik. Sortimentet bestod av rusmedel. Droger – som inte var narkotikaklassade.

Polisens uppfattning är att bröderna fokuserade på preparat som ännu inte hunnit stoppas. Butikens syfte var enligt bröderna ”forskning”. Men enligt polis, åklagare och nu också domstol rörde det sig i själva verket om droghandel.

I ett sms som polisen kommit över under utredningen beskriver en av bröderna hur nätbutiken ”garanterar en trevlig helg.” Fentanyl är en så kallad syntetisk opiod som i sin effekt påminner om heroin.

Över 170 dödsfall i Sverige år 2016 och 2017 kopplas till drogen, enligt Rättsmedicinalverkets siffror.

Fentanyl är förbjudet – men i brödernas butik såldes varianter som ändrats på molekylnivå och 2016 ännu inte hade narkotikaklassats.

Preparaten såldes i form av nässpray vilket enligt domstolen stärker bilden av det verkliga syftet: Att inhalera i russyfte snarare än att forska. På bilder i polisens förundersökning syns människor posera i gasmask.

På en annan bild viftar någon med en bunt 500-lappar. Åtta personer som köpte fentanylvarianter i brödernas nätbutik dog.

Fyra respektive fem års fängelse är ändå bra straff, det då de endast gått att fälla för vållande till annans död och inte mord eller dråp. Man förstår de anhörigas besvikelse, men det kunde lika bra blivit så att de frikänts helt.

Video: Detta är Fentanyl

Mer på Expressen

Annonser

2 svar »

  1. Varför klassas inte drogförsäljning som överlagt dråp? Det är ju där det landar till slut … Något jag undrat under flertalet decennier.

    Gilla