Brott

Jonas Falk får 1.5 miljoner till för isoleringen i häktet

Jonas Falk som satt häktad under lång tid helt isolerad med fulla restriktioner, får nu 1.5 miljoner till som ersättning för det helvetet. Bra, för det är rena skandalen som han blev behandlad alltså. Inte klokt och det borde anmälas till Amnesty. 

Jonas Falk ska få ytterligare 1,5 miljoner kronor i ersättning, enligt en dom från Stockholms tingsrätt. Falk yrkade på ersättning av staten för lidande och påstådda överträdelser av Europakonventionen.

Han menade också att han lidit ekonomisk skada till följd av frihetsberövandet. Och det är just för lidandet av att sitta häktad som rätten nu väljer att ge Falk ytterligare ersättning.

År 2015 beviljades Jonas Falk en ersättning på 1,6 miljoner kronor av justitiekanslern efter att han suttit frihetsberövad i 1246 dygn, nästan 3,5 år.

Han hade då yrkat på över 15 miljoner kronor. Nu menar tingsrätten att den ersättning han redan fått inte är skälig kompensation för den långa tid han satt frihetsberövad och isolerad.

–Vid bedömningen av om ytterligare ersättning för lidande ska utgå har tingsrätten framförallt beaktat att frihetsberövandet pågått under mycket lång tid och att mannen suttit isolerad under större delen av frihetsberövandet.

Detta säger rådmannen Jennie Dackmar i ett pressmeddelande.

Att sitta häktad och isolerad i 3.5 år är ju rena tortyren och när han även i slutändan blir frikänd så håller jag med honom att ett mycket högre skadestånd skulle ges till han. Han blev sedd och behandlad på gamla meriter, då han begått många grova rån men det var långt tillbaka i tiden och det var bra att han frikändes. Åklagaren i fallet skulle sparkas som den idiot han måste vara!

Mer på Aftonbladet

 

Annonser