Brott

Svenska mördare – Arnold Lewin

54-åriga Arnold Lewin dömdes till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand. Han är tidigare dömd för två mordbränder mot två olika kvinnor som han fick kontakt med på nätet. I dag kom domen i det 19 år gamla mordet på en 38-årig Malmökvinna och mordförsöket på hennes 14-åriga dotter.

Den åtalade Arnold Lewin, 54, hade enligt vittnen varit hotfull mot kvinnan efter att hon brutit med honom. Nu döms Arnold Lewin till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand. – Han är en farlig person, säger Bo Lundqvist, chef för polisregion Syds Kalla fall-grupp.

2014 klev Arnold Lewin in i Malmö tingsrätts häktessal på Rättscentrum. Han såg surmulen ut. Han nekade då och nekar fortfarande till misstanken att han för 19 år sedan genom en anlagd brand mördade en 38-årig kvinna och har varit nära att ta livet av hennes då minderåriga dotter.

Paret bodde aldrig tillsammans men fick en dotter. Den natten för 19 år sedan, när en anlagd brand bröt ut i lägenheten, var den 4 år gamla flickan hos släktingar. Tiden innan branden ska kvinnan ha berättat att hon inte längre ville vara tillsammans med Arnold Lewin.

Hon hade enligt ett vittne upplevt honom som påträngande och kontrollerande. I efterhand fann utredarna att mordbranden anlagts på tre ställen i lägenheten. Den 38-åriga kvinnan låg död i sin säng. Arnold Lewin blev misstänkt och häktades under en kortare tid. Men han släpptes och utredningen blev ett så kallat kallt fall.

Dessa satans män som hatar kvinnor, de är fega uslingar och måste ha blivit misshandlade under barnåren och säkerligen av sin mamma då eftersom han verkligen verkar vara just en man som hatar kvinnor. Att ge sig på den svage är utmärkande för flera kända mördare som ex. Anders Eklund – Englas mördare.

Sen inom rättspsyk-svängen finns det ett flertal av denna typ fega mördare med grandios självbild. På fredagen dömde hovrätten Arnold Lewin till livstids fängelse för mordet på exflickvännen. Det 19 år gamla olösta mordet är äntligen uppklarat.

Börje Sjöholm är pensionerad kriminalkommissarie och tidigare chef för Kalla Fall-gruppen. Han arbetade med fallet i flera år innan han gick i pension. – Det viktiga är att de anhöriga nu har fått en förklaring och någon form av upprättelse  och att andra kvinnor skyddas mot den här mannen för han är synnerligen farlig.

En starkt bidragande orsak till att han döms för mordet är det vittne som såg honom på gården efter branden men som gav sig tillkänna först många år senare. – Han dök upp när vi arbetade med utredningen. Han hade inte hörts tidigare och kom fram till en utredare som var på Docentgatan och berättade att han sett Lewin efter branden, säger Börje Sjöholm.

Vittnet bodde på Docentgatan i december 1998 och hade sett Arnold Lewin vid flera andra tillfällen. – Utredaren frågade varför vittnet inte sagt det här innan och fick till svar att ingen hade frågat, säger Börje Sjöholm. Exflickvännens tonårsdotter befann sig i lägenheten vid mordbranden, men lyckades ta sig ut från den brinnande bostaden.

Till henne ska morddömde Arnold Lewin betala 210 000 i skadestånd. Han ska även betala 50 000 kronor i skadestånd till parets gemensamma dotter. Hovrätten har dömt Arnold Lewin på indicier, alltså en rad för honom mycket besvärande omständigheter. Hovrätten skriver i domen att det saknas andra gärningsmän och att det får anses ställt utom rimligt tvivel att Lewin har anlagt branden i lägenheten.

Hur vanligt är det att ett fall som är 19 år gammalt kommer upp i tingsrätt och hovrätt?– Det är mycket ovanligt. Jag vet knappt om det har hänt tidigare, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisregion Syds Kalla fall-grupp.

Han har en bestämd uppfattning om Arnold Lewin, en uppfattning som han delar med flera poliser som Kvällsposten varit i kontakt med. – Han är en mycket farlig person. Vice chefsåklagare Anna Håkansson fick inte Lewin fälld för mordet i tingsrätten men överklagade till hovrätten.

Under rättegången framkom bland annat uppgifter att han hotat den 38-åriga kvinnan innan hon hittades mördad. Om Arnold Lewin valt att ligga lågt hade han troligen inte hamnat i rätten för det mordet. Men 2012 brast något för honom. Efter att en Boråskvinna brutit med honom efter ett kort förhållande blev han misstänkt för att ha anlagt en mordbrand i hennes lägenhet.

En sen natt i april 2012 åkte han från Malmö till hennes bostad i Borås och hällde in brännbar vätska genom brevlådan. Kvinnan och en man som fanns i lägenhet lyckades fly ut från en balkong. I slutet av juli samma år försökte han på samma sätt sätta eld på en annan kvinnas lägenhet i Hisings-Backa men misslyckades.

Det var också en kvinna som han var intresserad av men som inte ville ha fortsatt kontakt med honom. Polisens kartläggning av kvinnornas kontakter med Arnold Lewin ledde till att han greps i början av 2014. Det tog inte lång tid för poliserna som utredde mordbränderna i Borås och Göteborg att upptäcka att samme man varit misstänkt för en nästan exakt likadan mordbrand på Docentgatan i Malmö i december 1998.

När polisen gjorde husrannsakan i Lewins överbelamrade lägenhet i Malmö hittade utredarna bevis som senare kom att fälla honom för grov mordbrand mot kvinnan i Borås och försök till grov mordbrand mot kvinnan i Hisings-Backa. I hans lägenhet fanns även bevis på att han installerat spionprogrammet i Boråskvinnans dator men också hos en annan kvinna. Fynden i lägenheten blev en veritabel guldgruva för utredarna.

När Louise var 4 år dog hennes mamma i en brand. Men först 16 år senare kom sanningen fram – pappan hon växt upp med hade mördat hennes mamma. ”Hans oerhörda falskhet och svek gör så ont”, säger Louise, i dag 23, i en exklusiv intervju med Allers.

Arnold Lewin hade sparat nästan allt. Hans hem var inte bara en bostad utan också en plats han använde för att övervaka kvinnor han mött och deras bekanta. Arnold Lewin hade dock gjort ett avgörande misstag och installerat spionprogram på sin egen dator. I den fanns cirka 16 000 bilder som avslöjade hur han bland annat förfalskat handlingar.

Han dömdes senare till åtta års fängelse för bland annat mordbranden i Borås, försök till mordbranden i Hisings-Backa samt för urkundsförfalskning och dataintrång. Precis som vid häktningsförhandlingen i februari för två år sedan har Lewin under hovrättsförhandlingen nekat till alla misstankar att ha mördat sin dotters mamma och utsatt hennes då 14-åriga halvsyster för mordförsök.

Livstidsdomen kommer som en överraskning för Arnold Lewins försvarsadvokat Jan Kyrö. – Han förnekar brott och har gjort hela tiden. Bevisen räckte inte i tingsrätten och jag är förvånad över att hovrätten går på en annan linje. Det finns en rad indicier som inte är till Arnolds fördel men inget som binder honom till brotten, säger Jan Kyrö. Jan Kyrö ställer sig tveksam till de nya uppgifter som framkommit. Det handlar om två vittnen som berättat om sina iakttagelser från 1998, för utredarna. – Det är konstigt att de ger sig till känna 18 år senare.

Det är två personer som förhördes redan då, utan att lämna de här uppgifterna. Jag förstår att tingsrätten var väldigt tveksam till det. Vi kommer absolut överklaga. Arnold Lewin har gjort gällande att det kan ha varit någon annan som anlagt branden för 19 år sedan. Bo Lundqvist avfärdar den förklaringen.

– Sättet man anlägger branden på är identiskt i alla tre, anledningen till att han anlägger är identiskt. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det snarare är matematik än juridik i den här frågan, det kan inte finnas någon annan gärningsman i det här fallet.

Måbra

Expressen

Youtube

Annonser