Okategoriserade

Christer Petterssons sista tid i livet – Hur dog han egentligen?

christer_pettersson_fotomix

Född 23 april 1947 – Död 29 september 2004

Dödsorsak – Hjärnblödning. Pappan – Roland Pettersson och Mamman – Inga Maria Hansson. Christer föddes i Solna. Han växte upp på Östervägen (dåvarande Ryttargatan) i Solna. Familjen var ekonomiskt relativt välbeställd. Pappan var kamrer på Fortifikationsförvaltningen. Pappan hade dock alkoholproblem och 1957 var han inlagd på Albyhemmet som var, som det hette på den tiden, en alkoholistanstalt. En instutition där man placerades efter att ha tilldömts sex månader av bot och bättring. Man spenderade alltså nykter tid helt enkelt. Torken helt enkelt. Föräldrarna var separerade en tidsperiod under Christers uppväxt, men de återförenades igen. Pettersson hade två yngre systrar (födda 1953 och 1960).

Christerpettersson11

Christer satte igång tidigt med att stjäla och redan som nioåring så stal han en plånbok men ertappades med detta vilket ledde till att han fick uppsöka en psykolog. Efter ett flertal stölder som tioåring, så skickades han iväg som sommarbarn till ett lantbruk nere i Skåne. Något som upprepades varje sommar, tills han var sjutton år.

christer12

Bajonettdråpet

Vi spolar fram lite i tiden, eller inte så lite utan fram till den speciella händelse som gjorde att Christer Pettersson dräpte en annan man. Alltså inte ett mord, utan ett dråp men hur som helst så tog han i alla fall en annan människas liv. Och det med en lång vass bajonett. Ett brutalt dåd som gav honom öknamnet ”Bajonettmannen”. Den 20 december 1970 så knivhögg Pettersson en för honom helt okänd person till döds på Kungsgatan i Stockholm Christer hade blivit knuffad av en berusad man i julhandeln och han hamnade i handgemäng med den berusade mannen, och dennes kamrat. När sedan slagsmålet är över, så sparkar mannen mot Petterssons kasse där Pettersson hade nyligen inhandlade julklappar, bland annat ett gosedjur som hade fallit ut ur kassen och blivit smutsigt av snömoddet. Pettersson sprang därefter ifatt mannen och stack en bajonett långt in i mannen, så att den gick rakt igenom kroppen. Mannen avled och Pettersson dömdes till sluten psykiatrisk vård för dråp. Ett och ett halvt år senare friskförklaras Pettersson och han släpps fri. Det lite märkliga med detta, det är att dråpet händer i precis samma kvarter och område, som mordet på Olof Palme 28 februari 1986 klockan 23:21. Lite märkligt inträffande ändå. Pettersson har sagt i ett flertal intervjuer att precis innan han ska hugga mannen med bajonetten, så säger han till honom – Nu du, nu ska du dö! Sen högg han. Brutalt och hänsynslöst.

christer21

Att Pettersson sen genom hela livet ses som en labil, farlig och en mycket våldsam person – ja det är lika säkert som amen i kyrkan. Han levde lite på detta inom den kriminella kretsen. Bajonettmannen ville man liksom inte råka ut för. Hans humör var vida känt. Så Christer bryter här en slags barriär genom att döda en annan människa. Vissa såg honom som jobbig och strulig och ingen man egentligen ville umgås med, men andra säger att han var ganska reko kille ändå.

christer22

Den 15 september 2004 greps Christer Pettersson i Sollentuna centrum. Polisen gick hårt fram och han skadades ganska svårt i ena armen. På Karolinska sjukhuset konstaterades en fraktur i vänster överarm. Läkarna bedömde att det räckte med bandagering. Efter detta skickades Pettersson till Beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus. Journalister från TV4 begav sig till platsen, men de avvisades av ordningsvakter. Pettersson stannade på beroendeenheten över natten. Den 16 september skrevs han ut. Strax utanför entrén till beroendeakuten föll han och slog bakhuvudet i asfalten, antagligen beroende på ett epileptiskt anfall. Man vet inte detta, vilket är mycket märkligt då en obduktion skulle visa det med lätthet. Läkarna konstaterade att Pettersson befann sig i ett krampaktigt tillstånd med sänkt medvetandegrad. Efter röntgen placerades han på en intensivvårdsavdelning, med en fraktur i skallen och allvarliga blödningar i hjärnan. Man bedömde att han måste opereras för att tömma hjärnan på vätska. Operationen skedde på Karolinska sjukhuset. Christer Pettersson återfick aldrig medvetandet utan avled på Karolinska sjukhuset klockan 12.55 den 29 september 2004 till följd av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan. Dåvarande statsministern Göran Persson kommenterade dödsfallet med orden ”Det är ett tragiskt liv som nu har kommit till sin ände.”

christer23

P.S

 

Annonser