Brott

Palmemordet: Palmegruppen har fått svar om två revolvrar

”” Palme sköts med en 357-Magnum och laddad med pansarbrytande ammunition, ett sådant övervåld så att det liknar inget annat. Och Lisbeth Palme hade tur som endast fick ryggen rispad för att träffas av ett skott från en sådan revolver, ja då är det kört och det med tanke på att det var på mycket kort avstånd som makarna Palme besköts. Ingångshålet blir det normala, men utgångshålet blir stort som en grapefrukt. Kaliber 357 kan tillskrivas ex. Smith & Wesson eller Ruger, alltså om det är annat märke än Magnum. Vapnet är som en mindre kanon, och ett vapen som ingen torped skulle använda sig av – aldrig! ”” 

Flera möjliga Palme-vapen fanns hos vapensamlaren – Skandiamannen Stig Engströms nära vän. Expressen kan nu avslöja att Palmegruppen skickat in två vapen för undersökning till Nationellt forensiskt centrum och fått svar.

– Vi jobbar väldigt intensivt nu, säger spaningsledaren Hans Melander. Åtta dagar efter analyssvaren från NFC sade förundersökningsledaren Krister Petersson i SVT:s ”Veckans brott”: – Jag är övertygad om att vi ska lösa det.

Polisen kartlägger nu ett nytt vapenspår kring ”Skandiamannen” Stig Engström. Expressen har, efter avslöjandet i magasinet Filter, berättat om en numera avliden vapensamlare – nära vän till Engström –- och de förhör som hållits de senaste månaderna med hans dotter.

Palmegruppen har samlat in bilder och dokument om vapnen. Förundersökningsledaren Krister Petersson sade under onsdagskvällen till SVT:s Aktuellt:

– Vi har inte facit vid handen, så jag vet inte om vi har mordvapnet än. Men vi är intresserade av allehanda vapen.

”” Mordet på Olof Palme är ett mord i samma division som Ronald Reagan-attentatet och mordet på John Lennon, alltså en vanlig person, beväpnad och som råkar se makarna Palme som helt andra personer. Och sen – Pang, sen desperation och- panik – Pang, – skottet mot Lisbeth! ””

Mer på Expressen