Palmemordet

Palmemordet: Om Spelklubben Oxen, dess fyra delägare och övriga skumma aktörer

”” Spelklubben Oxen, låg i direkt närhet till mordplatsen, låg i ett område idag kallat för – Träsket, och spelklubben hade fyra delägare varav den mest kända var amfetaminlangaren Sigge Cedergren.

Sigge Cedergren som även han bodde i närområdet vid mordplatsen – Tegnérgatan. Vid tidpunkten för mordet var detta område, Träsket, ett ruffigt och nergånget område med mycket missbrukare och hög kriminalitet och misär, och inte alls som idag. ””

”” Vilka var de andra delägarna i spelklubben Oxen då? Information om Sigge Cedergren finns det gott om på nätet. Även information och förhörsprotokoll om Sigge Cedergren. Spelklubben Oxen var en privat klubb där det spelades kort, poker mestadels och där fanns flera illegala spelmaskiner. ””

”” Och klubben hade även lättklädda och eleganta damer som serverade drinkar och gjorde atmosfären trevlig. Oxen var inte direkt en försäljningsplats för att sälja narkotika på, utan det var mer tvärtom att det var liksom mer som ett tabu att saluföra narkotika på Oxen, och detta trots att Sigge Cedergren var en välkänd amfetaminlangare, men han sålde mest på annat håll och från sin lägenhet på Tegnérgatan alldeles i närheten av spelklubben och mordplatsen på Sveavägen. ””

”” Polisen hade honom under bevakning mer än  ett par gånger, och man avlyssnade också Cedergrens telefon vid ett flertal tillfällen. På den tiden runt 1986 så fanns det ju så klart inga mobiltelefoner, så all telefonavlyssning gick via den enda operatören på marknaden just då – Televerket. Narkotikaroteln hade så att säga god insyn i vem Sigge Cedergren var och vad hans spelklubb var. ””

”” Klubben kunde ibland få besök av någon som kom dit för att sälja något, inte narkotika alltså, och man kan nog se det som en viss häleri-verksamhet och klubben gjorde inget större väsen av sig och delägarna höll så att säga skutan flytandes i olika arbetspass. ””

Sigge Cedergren eller Sigvard ”Sigge” Cedergren Född i Bollnäs 1931 och död i cancer i Stockholm 1996.

”” Sigge var en person som var insyltad i medelstora amfetaminaffärer, men sålde också mycket som i mindre partier och kvantiteter, och det till sådana missbrukare och kriminella individer som ex. Roger Östlund och Christer Pettersson. Två personer som bägge kände Sigge Cedergren väl och måste ses som stamkunder hos Cedergren. ””

”” Sigge Cedergren träffade Christer Pettersson första gången på Kumlafängelset och lärde känna varandra där. Att Cedergren också ”krängde” större partier, det vet man också, lite oklart bara till vem och vilka.

Vid tidpunkten för mordet, så hade narkotikapolisen, via analyser av diverse drogtester, kommit fram till att ett nytt sorts amfetamin nått gatan i Stockholm och man ville se om Sigge Cedergren också saluförde den sortens ”tjack” som gick under benämningen ”stentjack” och den sorten sades bränna i venerna vid injicering in i blodet, vilket många amfetaminmissbrukare kunde berätta. ””

”” Den sortens starka och kraftigt potenta amfetamin var i konsistens som hårda bruna stenar, som man måste krossa och nästan mortla för att få stenarna till att bli fint och mer lätthanterat pulver, och Sigge Cedergren använde själv mycket av denna sortens amfetamin och det var många som sa att Sigge Cedergren började tacklade av och började alltså gå ner sig i knarkandet och i användandet av sina egna varor. ””

”” En person som många narkotikapoliser och spanare trodde Cedergren handlade sitt amfetamin av, det var – ”Mr.X”, mer känd som – Leif Stenberg, senare – Leif Skiffer.

En tungt kriminell individ i Stockholms undre värld, och sedd av flera personer som en slags gudfader i den undre världen i just Stockholm. ””

”” Om nu Cedergren köpte det bruna amfetaminet, alltså stentjacket, av Stenberg – det vet jag inte, och kan ej hitta något om det heller. Dessa uppgifter förnekas av en del som säger att Mr. X bara kort och gott var en konkurrent i narkotikahandeln till Sigge Cedergren, och verkligen ingen som han spenderade någon tid ihop med. Knappast då de helt enkelt var två olika aktörer i en skum narkotikasväng. Här är ett youtubeklipp om den som sades vara Sigge Cedergrens leverantör av amfetamin. ””

”” Han nämns och pratas om i videoklippet. Den som alltså var Mr. X var – Kjell Roland Fernberg – Mr X. Tillbaka igen till de fyra delägarna då. Den första är alltså Sigge Cedergren. Den andre är – Paul Molander. Den tredje är – Peter Molander. Den fjärde och siste delägaren är – Kjell Fernberg. Dessa fyra personer var alltså de olika delägarna till spelklubben Oxen. ””

”” De kringgick listigt alkohollagen och utskänknings-lagen genom att bjuda på alkoholen, serverat inom en privat klubbmiljö, och även då följaktligen ta betalt för muggarna och för glasen. Ett smart sätt som använts av andra grupperingar genom åren, ex. – Hells Angels nattklubb ElevenToSeven som låg ute i oljehamnen i Malmö och i en gammal slakthuslokal, där polis och åklagare stod och bara såg på, det då det inte gick att göra någonting åt det hela. Smart och smidigt. ””

”” Insynen i spelklubben Oxen var av mer privat karaktär alltså, och man bedrev illegalt hasardspel via pokerspelande, man erbjöd diverse pokermaskiner och även diverse maskiner liknande enarmade banditer, illegala automater allihopa naturligtvis. Så det var säkerligen en nätt liten summa som de fyra delägarna drog in per månad. Hittar dock inga uppgifter om hur just hur mycket. ””

”” Paul Molander, Peter Molander och Sigge Cedergren är alltså avlidna sedan länge, Cedergren dog i Cancer 1996, och angående Kjell Fernberg så hittar jag ingenting om något eventuellt dödsdatum. Vet alltså ingenting varken om han lever eller är död.

Så spelklubben Oxen besöktes av många skumma och kriminella individer, och en av de som sprang på klubben frekvent var Roger Östlund, kallad Anabola-Roger då han hade tränat styrketräning, och det i kombination med intag av diverse anabola steorider. En person som många vittnade om som våldsam och farlig. ””

”” Roger Östlund sägs av en del ha agerat livvakt åt Sigge Cedergren och Roger Östlund ska även ha bott i Sigges lägenhet på Tegnérgatan i olika omgångar och detta sägs vara på grund av att han fattade tycke för Östlund, alltså inget sexuellt sätt, utan då han tyckte synd om Östlund som han därför gjorde hemmastadd i sin lägenhet. ””

”” Man kan ju anta också att han i lägenheten skulle verka som skydd för Sigge ifall något galet skulle hända, Östlund var vida känd som en slagskämpe och en våldsam person som knappast vek sig för någon.

De bägge Molanders måste nog omskrivas här och det som far  – Paul Molander och sonen – Peter Molander. Bägge två är alltså avlidna. Peter Molander dog år 2000, och blev endast 40 år gammal. ””

”” Bilden visar den populära lunchrestaurangen Oxen. Lite oklart om denna lunchrestaurang som ligger i direkt närhet av området där spelklubben Oxen också låg, alltså var samma sak. Som då öppnade på sena kvällar och nätter,  – Alltså en förvandling från lunchrestaurang till – Spelklubben Oxen.

Det är svårt att hitta uppgifter och bilder om just detta. Detta är så att säga fotat så man kan se Malmskillnadsgatan textat. ””

Bilden ovan är en karta som visar de olika platserna i området kring spelklubben Oxen och det område där mordet på Olof Palme begicks, och ett område som på 1980-talet benämndes, av narkotikapolisen och deras spanare –  som Träsket. 

”” Den unge Sigvard Cedergrens titel vid denna tid var – Verkstadsarbetare. Sigge Cedergren började alltså sin brottsliga bana som kassaskåpssprängare eller som dynamitard. Många skulle nog säga om honom, att han var av den gamla stammen, med ”tjyvheder”. Ett begrepp inom brottsligheten som raderats bort helt, och som inte längre finns idag. Den rätta adressen till spelklubben Oxen var – Oxtorgsgränd 2. Den låg i hörnet av Malmskillnadsgatan och Oxtorgsgränd. På dagen var klubben Restaurang Oxen och framför allt populär som lunchrestaurang. På sena kvällar och nätter, den illegala spelklubben Oxen. Det var alltså det hela om Spelklubben Oxen, några av aktörerna och lite om miljön runt spelklubben – Träsket – vid tidpunkten för mordet. ””

Flashback
Annonser