Brott

Rasmus Lindvall, 24, sköt kallblodigt ihjäl sin vän

”” Att det finns gott om kriminella psykopater i Sverige, ja det har man ju märkt sedan länge, men allt detta extrema våld som bubblar, det blir ju bara allt råare och mer brutalt och vad kan vara anledningen till det? Vapenfixering, gangsterromantik och sinnessjuka värderingar kan ju vara lite av svaret på det. ””

”” Rasmus Lindvall sköt alltså kallblodigt sin vän till döds med tre skott varav ett var direkt dödande och han döms nu för detta till tolv år och fyra månaders fängelse för mord. ””

I april förra året har Rasmus Lindvall, 24, och den 30-årige vännen – båda från Västerås – nyligen tagit upp kontakten efter en tidigare konflikt. Men det tar inte lång tid innan relationen mellan dem återigen är ett öppet sår. När Lindvall är otrevlig mot 30-åringens sambo svarar mannen med att bryta sig in i Lindvalls lägenhet och hota honom med kniv.

Konflikten stegras och 30-åringen säger åt sin gravida sambo att inte gå nära fönstren. Han känner sig hotad, berättar kvinnan senare i förhör. Slutligen bestämmer sig Rasmus Lindvall och 30-åringen, som båda har problem med droger, att träffas.

Dels för att rensa luften och försonas, dels för att betala av en kokainskuld. Tid och plats för mötet ändras flera gånger och i senare förhör berättar mannens sambo att både han och hon vid tidpunkten oroliga för att mötet är en förevändning att hämnas. Att allt är en fälla.

Att se bilderna på Rasmus poserande med hagelgevär och pistol, ja då förstår man lite att detta ä en helt galen våldsverkare som har lika lite empati och samvete som en diskhandduk.

30-åringen bestämmer sig slutligen för att närvara vid mötet. Han instruerar sambon att, om något skulle hända, berätta för hans nära och kära vad han skulle göra och vem han skulle träffa. Samtidigt beväpnar han sig med en röd morakniv.

Det sista sms:et han skickar går till 24-åringen: ”E vid dig”. Men han är inte ensam om att vara beväpnad. Rasmus Lindvall dyker upp till mötet med en skarpladdad pistol i byxlinningen.

Flera vittnen i bostadsområdet i Västerås hör hur det uppstår ett bråk. Sedan avlossas tre skott. Ett av dem går in i armen på 30-åringen och vidare in i bröstkorgen. Det är ett dödande skott. Telefontrafik visar att mördaren sedan ringer en anhörig från flyktbilen. De pratar. Sedan skickar han ett sms till den anhörige: ”Allt är ok, jag sov ringer dig i morgon. Älskar dig”.

Expressen