Brott

Knarkkungarna på Darknet – En hel värld under ytan

Länk till P3:s dokumentär

”” De var några av  knarkkungarna på ”Darknet”, en undre värld där narkotika helt öppet saluförs, och som om det vore reklam från Ica Maxi säljs allt från heroin till Exstacy och de som är sk. ”Vendors”, (säljare), de tjänar miljontals kronor. Bakom varsin dator i Mariestad och Eskilstuna bygger två män upp en droghandel. De blir Sveriges största säljare på Darknet. En flickvän kommer spela en viktig roll. Denna dokumentären handlar om några som blev de största säljarna på Darknet. ””

Männen bakom den dolda droghandeln kallar sig för JW och Tomas. För P3 Dokumentär berättar ”Tomas” för första gången om hur de byggde upp sin olagliga verksamhet. Allt sker på den del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk. Narkotikan smugglas in från utlandet och flyttas mellan olika platser i landet. Sommaren 2015 flyttar JW ihop med en kvinna. De lever ett dubbelliv i småstaden Mariestad och inte ens deras närmaste vet vad som händer innanför lägenhetens väggar. ”JW” är bra på datorer och ”Tomas” vet hur man får tag i droger. – Vid löning kunde vi dra in 200-300 000 kronor, pengar var inga bekymmer man hade det jävligt bra. Det var som ett företag fast ett olagligt företag, säger ”Tomas” som intervjuas inne på Kumlaanstalten. – De som sitter i toppen på något så här stort ser ju till att skydda sig själva så det känns orimligt att man ska kunna hitta dem, säger en av polisens utredare. Kvinnans pappa berättar om ett av hennes svåraste beslut och en dåvarande chef om ett samtal som får avgörande konsekvenser.

”” Det är en hel värld under ytan där skumma aktörer agerar säljare och köpare, och det är inte speciellt svårt att navigera där, det krävs inte att man är dataingenjör utan det är enkelt, och man undrar hur många unga det sitter och surfar runt i denna undre värld. Att barn och ungdomar rör sig här det är allmänt känt och på Flashback finns all information så att man enkelt kommer igång. Det går att beställa vapen, barnpornografi, tunga droger och prostituerade. Inget bra ställe för ungdomar. ””

Mer på SR

Wikipedia om Darknet