Brott

Adnan Mzori, Robinson-profilen, döms till 14 års fängelse för medhjälp till mord

Den tidigare Robinson-deltagaren Adnan Mzori har dömts till 14 års fängelse för medhjälp till det uppmärksammade mordet på en man på en skola i Katrineholm. Mzori, som tidigare hette Amedi, prisades som ”årets profil” av lokaltidningen Katrineholms-Kuriren.

Offret, en svensk tvåbarnspappa i 35-års åldern, skadades svårt i en skottlossning på Östra skolan i Katrineholm den 14 maj förra året. Han dog senare samma dag av sina skador. I ett omfattande mål i Nyköpings tingsrätt dömdes idag 41-årige Adnan Mzori (tidigare Amedi) till 14 års fängelse för medhjälp till mord.

Hans kumpan, den 22-årige afrikan som sköt offret, döms för mord och penningtvättsbrott till 18 års fängelse. Det är det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut för mord. Den 41-årige Robinson-profilen döms även för bland annat grov utpressning och grovt bedrägeri.

Samtidigt frikänns han från våldtäkt samt för att ha förmått en annan person att detonera en handgranat utanför polisstationen i Katrineholm (anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse).

”” Här har vi en kille som det kajkat ordentligt för, hur i hela friden har denna ”resan” gått till, från tv-profil till dömd till 14-års fängelse för medhjälp till mord och flera andra tunga åtalspunkter? Hur kan det svänga så otroligt i en människas liv alltså? ””

Nu har det också kommit fram att Adnan varit informatör åt polisen. Mord, grov utpressning, grovt vapenbrott och våldtäkter. Det är några av åtalspunkterna när åtal väcks på fredagen i en mycket omfattande brottshärva i Katrineholm. Bland de misstänkta finns en tidigare deltagare i Expedition: Robinson, som misstänks för mordet på en småbarnspappa vid en skola i maj 2017. Samtidigt har han varit informatör åt polisen. Han blev känd för en miljonpublik genom sin medverkan i den mycket populära SVT-dokusåpan Expedition: Robinson. Redan då var han dömd för bland annat grov misshandel. Sedan dess har hans liv kantats av brottslighet med återkommande domar för bland annat narkotikabrott.

”” Han arbetade som informatör aktivt för att driva polisen på fel spår i utredningen, men i slutändan sprack bubblan och korthuset rasade över huvudet på honom och nu är han alltså dömd till 14 års fängelse och hans 22-årige afghanske kumpan dömdes till det hårdaste tidsbestämda straff som går att utdöma – 18 års fängelse. ””

Ovan syns mordvapnet som kallades – ”Jasmine”.

Samtidigt har han varit informatör åt polisen. Det bekräftade polisen på en presskonferens i samband med att åtal väcktes.  – Eftersom polisen behöver befinna sig i den sfär där brott begås så är informatörerna ofta personer som själva är kriminella, säger Johan Levin, polismästare och chef för utredningsenheten polisregion Öst.

Han försäkrar att Robinsonprofilen inte har fått någon särbehandling på grund av sin roll som informatör. – Får vi kännedom om brott så ska det anmälas. Så är fallet i den här utredningen.

Han blir friad på punkten våldtäkt. Men rent juridiskt så spelar det ju mindre roll då han ändå döms till 14 års fängelse för de andra brotten han döms för, och tyngst är ju då medhjälp till mord. Offret som sköts på en skolgård i Katrineholm träffades av sex skott, alltså av de sju skott som avlossades.

Han påträffades svårt skadad, och det gick inte att rädda hans liv utan han dog på sjukhuset samma kväll av bland annat blodförlust. Det var alltså den 14:e maj förra året som småbarnspappan sköts på skolgården.

Genom hundsök kunde man hitta den flyktväg som en misstänkt gärningsman sprungit. Det fanns dock inga vittnen till själva skjutningen. Så småningom blev några personer intressanta i polisutredningen.

– De har haft väldigt mycket samtal med varandra den 14 maj, säger Lars Liewenborg, chef för polisens avdelning för grova brott i Nyköping/Katrineholm. Polisen fick också tillstånd att avlyssna de misstänktas telefoner. – Det har till viss del hjälpt oss i utredningen.

Huvudman, som polisen tror, är en 35-årig man som satt på rättspsykiatriska kliniken på Karsuddens sjukhus. Motivet för mordet ska alltså vara svartsjuka, och 35-åringen var tidigare gift med en kvinna som småbarnspappan hade ett förhållande med.

Han ska ett flertal gånger ha dödshotat offret. 35-åringen har alltså beställt mordet som Robison-profilen senare var med om att sätta i verket, och det samtidigt som han arbetade åt polisen som informatör.

”” Det hela är ju som taget ur en Johan Falk film med hyrda mördare och informatörer, men otroligt nog verklighet. Nu återstår ju att se om överklaganden lämnas in, vilket man nästan kan räkna med men att någon där skulle gå fri, det är rent omöjligt. Polisen hade tung bevisning på alla sätt och vis! ””

Adnas ses alltså inte som den som personligen avlossade skotten, vilket den 22-årige afghanen döms för, men då han ses som den som planerat dådet och fått detta i uppdrag av 35-åringen så döms han alltså för medhjälp till mord.

Alternativyrkandet är medhjälp till mord. Var och en av de tre övriga mordåtalade åtalas för att antingen ha verkställt mordet eller för att ha varit med när det skedde. Mordet föregicks enligt åtalet av mycket noggrann planering med flera möten mellan de inblandade.

Robinson-profilen ska alltså ha varit i kontakt med offret och lockat honom till att befinn sig på platsen för mordet, vilket naturligtvis är en försvårande uppgift. en 19-årig man och en 18-årig kvinna åtalas för att ha förvarat och senare gömt mordvapnet.

Robinson-profilen åtalades också för att dagarna efter mordet ha våldtagit en kvinna, och våldtäkten föregick av grova hotelser om vad som skulle hända henne om hon anmälde eller gick till polisen. Sammanlagt fem fall av våldtäkt under 2017.

””På nyårsnatten i fjol sprängdes en handgranat vid entrén till polishuset i Katrineholm. Robinsonprofilen åtalas för att ha beordrat en okänd person att kasta handgranaten. Allt som nu uppdagats och som nu kommit i domen från tingsrätten, det visar ju på hur en människas liv går från att vara en hyfsat normal ung man till en tungt kriminell man dömd för mord och för att ha planerat det, sedan med inslag av sexualbrott och attentat mot polisstation, det är inte klokt helt enkelt. ””

Adnan ses som den som fått en person att kasta handgranaten mot polisstationen, men idag är den mannen avliden. I attacken mot polisstationen, som var bemannad, var attacken av sådant slag att den med lätthet kunnat resultera i att någon dött av attentatet. Som om detta nu inte var nog så misstänks Robinson-profilen för grov utpressning på 13 miljoner kronor.

En kvinna var offret för utpressningen som skulle betala ut pengar från sitt företag. Om kvinnan inte betalade så hotades hon med att någon skulle skjuta henne till döds med en kpist. Kvinnan som har pressats på pengar är släkt med den man i 35-årsåldern som är misstänkt för anstiftan till mordet vid skolan.

Det var finansinspektionen som fick upp ögonen angående det, då de såg stora och konstiga belopp som cirkulerade. Robinson-profilen har erkänt förmögenhetsbrott men nekar till utpressningen.

 – Han menar att han har vilselett folk och inte pressat folk på pengar, säger åklagaren Robert Eriksson. En yngre man i ärendet åtalas för att ha tvättat delar av pengarna från Robinson-profilens brottslighet. Kvinnan som utsatts för utpressningen åtalas samtidigt för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Enligt åtalet har hon underlåtit att bokföra affärshändelser till ett värde av nästan 17 miljoner kronor. Åklagaren beskriver åtalet mot kvinnan som ”andra sidan av samma mynt”.

”” Detta måste jag nog säga varit den mest vansinniga brottsspiral som gått från småbrott till riktigt tung gangsterkriminalitet som resulterat i beställninsmord, anstiftan till mord, svartsjukedrama, våldtäkter och grova utpressningar, hur det kunnat snurra iväg så totalt och så fort, det kan man bara undra över för brotten är ju ett faktum. ””

Det är vidare inte heller första gången Robinson-profilen varit inblandad i utpressningsärenden, då han redan 2005 dömdes till tre års fängelse för att ha först pressat en man på 200000 kronor och sedan ytterligare 400000 kronor. Det började med att en medgärningsman till Robinsonprofilen hotade att döda den målsägande mannen om han inte betalade 15 000 kronor. Mannen lånade av sin mamma och betalade. 100000 kronor pressades senare en man på som ersättning för en vandaliserad lägenhet. Han dömdes så småningom i hovrätten på alla åtalspunkter utom då han begärt 20 000 kronor för att ”skrämma” sin medgärningsman. I det fallet friades han eftersom det inte varit något tvång inblandat.

”” Här kan man snacka om ett så kallat – ”Rise And Fall-scenario”, alltså en persons totala uppgång och fall. Som tagit ur en gangsterfilm men som alltså har varit ett faktum, med ingredienser som hyrd mördare, beställningsmord, utpressning, våldtäkter, olika sorters kriminellas inblandning och dylik. Att Robinson-profilen nu gått 14-års fängelse till mötes och med allt annat han har i bagaget, så lär hans resterande liv vara kopplat till kriminalitet och tung brottslighet, han kommer säkerligen inte ens försöka att ta sig ur och senare leva sitt liv som hederlig, det tror jag man kan glömma. ””

Från årets profil – till dömd mördare och grovt kriminell!

Expressen

Petterssons Blogg