Brott

Spelade bort gängledarens pengar, döms till fängelse – Utsatt för flera attentat

Guldhandlaren som enligt åklagaren spelade bort 11,5 miljoner kronor för en gängledare i Malmö dömdes i dag till fängelse för grovt penningtvättsbrott. Ett avlyssnat samtal avslöjar vad som hänt, enligt tingsrätten.

– Horungen har stuckit, han har tagit 10 miljoner och stuckit. Polisen samlade också in bevis genom att bugga en hyrbil. Den utpekade gängledaren har under flera år varit i fokus för Malmöpolisens insatser mot grov organiserad brottsligheten.

Av domen framgår att polisen under 2015 slog till mot gängledarens nätverk och åtskilliga personer i nätverket dömdes för bland annat narkotikabrottslighet.

Flera i nätverket har förekommit i mordutredningar i Malmö. En av dem mördades på en p-plats i februari 2016 av män beväpnade med automatvapen. Den mordutredningen är nedlagd. Guldhandlaren har enligt åklagaren och Malmö tingsrätt tagit hand om vinsterna som gängledaren gjort och hjälpt honom dölja pengarna för bland annat Skatteverket.

Under 2015 och 2016 ska en man som varit ombud åt gängledaren överlämnat stora summor till guldhandlaren som denne förvarat åt gängledaren, sammanlagt cirka 11,5 miljoner kronor.

”” Här har vi en som lär få det kämpigt i framtiden och även på anstalt. Att försnilla gängledarens pengar är nog ett tecken på att han är spelmissbrukare men också på att han är sinnessjuk och inte riktigt fattar att detta aldrig någonsin kommer få ett lyckligt slut! ””

Ombudet nekade under rättegången och har hävdat att han aldrig lämnat över pengar för någon annans räkning till guldhandlaren. Däremot har han köpt smycken av honom. Guldhandlaren själv nekar också.

Malmö tingsrätt lutar sig i domen på ett stort antal avlyssnad samtal. Mannen som kallas för ”lille skiten” är enligt polisen guldhandlaren. Andra samtal som avlyssnats har förts i en bil som gängledarens ombud hyrt.

Det betyder att polisen i hemlighet monterade in buggningsutrustning i bilen. Guldhandlaren själv sökte skydd hos polisen i juli för två år sedan efter att han och hans familj utsatts för attentat. Han berättade då följande för en polis, enligt en notering i förundersökningsprotokollet:

”Han(guldhandlaren, red anm) utvecklar och säger att de 11,5 miljoner som han är skyldig en och samma person, med ytterligare ”ett par hundra tusen” som han är skyldig andra personer. Lite ”smått och gott” uttrycker han.”

Under rättegången förnekade guldhandlaren allt detta, och ville enbart prata om sitt omfattande spelmissbruk.  Han har spelat bort stora summor på casinon i både Sverige och utomlands men också i andra sammanhang.

En granskning av hans konton visade i efterhand att han under 20 månader omsatte cirka 73 miljoner kronor. Guldhandlaren dömdes i dag till fängelse i två år och sex månader. Det utpekade ombudet fick samma straff. De ska också tillsammans betala 2, 26 miljoner kronor av de 11,5 miljoner som de hanterat.

”” I resten av sitt liv lär denna idiot få gå och titta sig över axeln vart han än är. Detta ärende är inte slut förrän guldhandlaren hamnat nergrävd i en kista. Han har brutit mot många regler som gäller i den undre världen b.l.a att han själv kontaktar polisen och börjar kvittra som en fågel! En riktig idiot och som nog hamnat i fel fack och haft helt fel yrke! ””

Expressen

 

Annonser